Redan 2021 vände sig hyresgäster i Stockholmshems radhus i Lilla Sköndal till hyresgästföreningen. Då hade de i flera år försökt få det kommunala bostadsbolaget att åtgärda problem med inomhusmiljön.

Två år senare slog miljöförvaltningen i Stockholm fast att det fanns brister gällande ventilation och temperaturer som utgjorde en olägenhet för hyresgästerna.

Enligt tidningen Hem & hyra, som var först att skriva om saken, kunde temperaturen hos vissa hyresgäster nå upp till 28 grader – medan en granne i ett annat hus hade 16 grader.

Efter att ha drivit ärendet i tre år, har hyresgästföreningen nu nått en förlikning med Stockholmshem. Uppgörelsen innebär att 34 hyresgäster får dela på 2,6 miljoner kronor från Stockholmshem.

Summan utgör enligt Hem & hyra fem procents kompensation på hyran under hela boendetiden. 90 000 kronor får den som får mest.

Oklart om problemen är åtgärdade

”En del hyresgäster har haft problem i princip sedan husen byggdes, 2012, och vi har inte lyckats lösa problemen fullt ut. Därför har vi nu tecknat en överenskommelse om ersättning för men i nyttjanderätten”, skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, i mejl till Mitt i.

De aktuella radhusen är fördelade på tre gator i Lilla Sköndal. Stockholmshem bekräftar att problemen har förekommit på alla tre gator. Den ekonomiska överenskommelsen gäller majoriteten av de som bor i området, men inte alla.

Vad är status i bostäderna nu – är problemen åtgärdade?

”Vi har ett pågående projekt för att säkra att våra åtgärder löser problemen. Det vet vi dock med säkerhet först efter att de pågående mätningarna är klara. Mätningarna görs under årets varma månader.”

Skulle problemen kvarstå riskerar Stockholmshem nya krav.

”Överenskommelsen sträcker sig endast till 1 januari 2024. Om brister kvarstår därefter så kan hyresgäster eventuellt göra anspråk på ytterligare hyresnedsättning”, skriver Sandra Appelgren, gruppchef på juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Stockholm till Mitt i.

Hyresgästföreningen säger sig vara nöjd med uppgörelsen.

 – Det är så klart problematiskt att det har tagit så här lång tid. Hyresvärden borde ha kunnat ta tag i detta direkt och gjort mer omfattande insatser för att lösa problemen. Men det är bra att de berörda hyresgästerna nu äntligen får besked, säger Käthe Eklund, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen region Stockholm i ett pressmeddelande.