1. Día de muertos – invigning

Nu är det hög tid för många kulturer runt om i världen att uppmärksamma nära och kära som har gått bort. Så varför inte göra detsamma i Göteborg? Under höstlovet pyntar vi Världskulturmuseet och firar Día de Muertos med en mängd olika aktiviteter för både barn och vuxna. På invigningen bjuder folkdansgruppen Mexicas på färgsprakande dans från olika regioner i Mexiko och sång med artisten Lorena. Dessutom ges en introduktion till årets ofrenda – en viktig del av Dia de muertos. I samarbete med Mexikanska föreningen i Göteborg. Inträde ingår i museets årskort (140 kr/år), fri entré för alla under 19 år. Årskortet gäller ett år från inköpsdatum. 

Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54, 29 oktober, kl. 14.00–15.00.

Författarsamtal med Faysa Idle på Världslitteraturhuset.

Författarsamtal med Faysa Idle på Världslitteraturhuset.

NICKLAS THEGERSTRÖM

2. Faysa Idle – författarsamtal

Världslitteraturhuset är ett folkbibliotek som ligger vid Gamlestads torg. Bibliotekets fokus är på det mångspråkiga. Nu bjuder man in till författarsamtal med Faysa Idle i samtal med Marcus Ljungström, bibliotekarie och programsamordnare. Faysa Idle växte upp i Tensta och har förlorat både vänner och familjemedlemmar i det svenska gängkriget. I dag verkar hon som poet och kreatör. Ett ord för blod är hennes första bok. Fritt inträde!

Plats: Världslitteraturhuset, Gamlestads torg, onsdag 8 november, kl. 18.00–19.00.

Författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson har ett långt och passionerat förhållande till Edgar Allen Poe. Möt henne i ett samtal med Martin Engberg på Göteborgs Litteraturfestival.

Författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson har ett långt och passionerat förhållande till Edgar Allen Poe. Möt henne i ett samtal med Martin Engberg på Göteborgs Litteraturfestival.

Privat

3. Göteborgs Litteraturfestival

Göteborgs Romanfestival byter namn och blir Göteborgs Litteraturfestival och intar samtidigt Skeppet GBG i Sjömanskyrkan. Under fredagen tar man sig an mörkret i människan, manin och de besatta. Pratar om litteraturåret som varit, lyssnar till uppläsningar av aktuella författare och hemsöks av ett irländskt spöke. Under lördagen kastas man mellan samtiden och historien. Mellan Göteborg och Europa. Samtalar om fakta och fiktion, identitet och diaspora och vi söker oss ner i museimagasinen. För hela programmet och alla deltagare se goteborgslitteraturfestival.se

Plats: Skeppet GBG, Amerikagatan 2, fredag-lördag 10-11 november, kl. 17.00–23.00.

Fredrik Strage intar Pustervik med ny enmansshow.

Fredrik Strage intar Pustervik med ny enmansshow.

Pressbild

4 The Fredrik Strage Festival Tour

The Fredrik Strage Festival Tour är en fortsättning på succéturnén Strage on Stage som under 2021 och 2022 lockade en stor publik över hela landet, från Malmö till Luleå. Många som läst Fredrik Strage i Dagens Nyheter, lyssnat på podcasten Hemma hos Strage eller sett honom i TV4 Nyhetsmorgon och Så mycket bättre, ville även se honom live i vad publiken kallade stand up-journalistik, underhållande folkbildning och popkulturell predikan. Nu ställer sig Strage på scen igen för att på sitt oefterhärmliga sätt presentera rockfestivalerna som du förmodligen ska vara glad att du missade.

Plats: Pustervik, onsdag 15 november, på scen kl. 20.00.

Hög tid för Konstrundan i Östra Göteborg.

Hög tid för Konstrundan i Östra Göteborg.

Pressbild

5. Konstrundan i Östra Göteborg

Välkommen att ta del av konst och konsthantverk från över 60 konstnärer som öppnar upp sina ateljéer, hem och utställningslokaler! Konstrundan inleds fredag 10 november med festlig vernissage av samlingsutställningen på Kulturhuset Bergsjön. Under hela helgen kan du sedan besöka över 20 utställningar i Bergsjön, Kortedala, Kviberg, Gamlestaden och Utby.

Plats: Kulturhuset Bergsjön, fredag 10 november, kl. 17.00–20.00 vernissage.