Vänsterpartiet är det största partiet i Skärholmen efter årets EU-val. Bäst gick det för partiet i Bredäng, där Vänsterpartiet är det största partiet i samtliga valdistrikt. Mellan 32 till 45 procent av röstade där lades på Vänsterpartiet.

Jämfört med förra EU-valet ökade också valdeltagandet i hela Bredäng. Största ökningen återfinns i nordöstra Bredäng, där 48 procent röstade i årets EU-val. Det är 13 procentenheter fler än vid förra EU-valet.

Fler röstade i Sätra

Vänsterpartiet gick starkt framåt i Sätra också, där även valdeltagandet ökade i tre av fyra valdistrikt. I dessa tre fick Vänsterpartiet mellan 30-36 procent av rösterna.

Samtliga borgliga partier backade i årets val i Skärholmen.

Resultatet glädjer Shamso Ali Hassan (V), som är andra vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

– Vi är tacksamma för förtroendet. Men vi har växt för varje val i Skärholmen, så vi är inte förvånande, säger hon.

Har ni kampanjat extra mycket i Bredäng?

– Vi är här kontinuerligt, varje månad. Som Bredängsbo är det extra roligt. Vår partiförening har en stark närvaro här som har mobiliserat väljare. När jag stod i Bredäng under valdagen var det många som röstade. Jag gissar även att många har förtidsröstat, säger Shamso Ali Hassan.

Shamso Ali Hassan, (V) 2:e vice ordförande  Skärholmens stadsdelsnämnd.

Shamso Ali Hassan, (V) 2:e vice ordförande Skärholmens stadsdelsnämnd.

Maurits Otterloo

Har ni lyft några särskilda frågor i valkampanjen i Skärholmen?

– Ja, vi har lyft Palestinafrågan extra mycket och att asylrätten bör skyddas. Många har nog röstat i årets val på grund av ett stort missnöje med högerns regering, säger hon.

Vänsterpartiet får nu vind i seglen för att fortsätta jobba med sin politik i stadsdelen under mandatperioden. Partiet fokuserar på att öka tryggheten och Shamso Ali Hassan poängterar att barn och unga måste få en tryggare vardag och fritid.

Vill få fler fältare

Till exempel vill partiet öka antalet fältarbetare. Efter det uppmärksammade mordet på pappan Mikael i april kunde Mitt i berätta att det i hela Skärholmen bara finns fyra fältassistenter, att jämföra med 18 i Järva.

– Vi driver frågan i stadsdelsnämnden. Målet är att få minst en till fältare, helst öka till sex stycken. Unga måste få fler ingångar i arbetslivet också, så att de inte är nåbara för de kriminella gängen. Just nu renoveras även idrottsplatserna i Skärholmen och vi satsar stort på kultur. Det är viktigt, säger Shamso Ali Hassan.