Häromveckan kom larmet att en person i Stockholm drabbats av mpox klad 1, den virusvariant som orsakar det utbrott som nu pågår i Demokratiska republiken Kongo och omkringliggande länder.

WHO har utlyst internationellt hälsonödläge på grund av situationen.

Vid ett utbrott för två år sedan konstaterades omkring 300 fall av mpox i Sverige, merparten i Stockholm. Då var det varianten klad 2b som härjade, och som främst spreds vid sexuella kontakter.

Sedan dess har över 3 000 personer vaccinerats mot mpox hos Venhälsan på Södersjukhuset.

Värre variant

Klad 1 tycks mer smittsam och orsaka allvarligare sjukdom och sprids även genom andra nära kontakter än sex, och efterfrågan på vaccin har tagit fart.

Enligt sjukvårdsrådgivningen på 1177.se är det till Venhälsan på Södersjukhuset man ska vända sig om man ingår bland dem som rekommenderas vaccin.

Och där har de fullt upp. I en intervju i SvD säger överläkare Finn Filén att de aldrig fått så många vaccinationsförfrågningar. Och att det är alla kategorier av människor som vill ha vaccin, inte bara deras vanliga målgrupp.

Viss målgrupp

Mottagningen vänder sig till män och transpersoner som har sex med män/transpersoner, som behöver provtas för sexuellt överförda infektioner, rådgivning och samtal.

Dessutom ges behandling som förebygger hiv till över 2 000 personer. Kön för behandling är lång.

Att hantera personer utanför deras målgrupp ingår inte i uppdraget, betonar Filén.

Symtomen på mpox är smärtsamma blåsor och sår i hud eller slemhinnor. Inkubationstiden är vanligtvis 6-13 dagar efter kontakt med en infekterad person.

Sök vård

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som rest i områden med smitta att vara uppmärksam och söka vård vid symtom.

Den som varit nära någon som kan ha varit smittad bör också kontakta vården, oavsett resmål.

– Med ”nära kontakt” menas till exempel att man bott tillsammans med någon en tid. Men även sexuella kontakter räknas hit, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndighetens webb.

Uppdatering: På fredagseftermiddagen gick Folkhälsomyndigheten ut och förtydligade vilka som bör ta vaccin mot mpox.

Vaccinråden gäller den som ska resa till ett område där mpox sprids i samhället, och kan utsättas för en särskild risk att smittas.

Exempel på grupper som berörs är ”hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som avser att vistas i ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället och som avser att ha en nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhällen där smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga.” Det skriver FHM på sin hemsida.

Bekräftat fall av nya mpox-varianten i Stockholm

Under en pressträff meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det finns ett bekräftat fall av den nya varianten mpox clade 1 i Stockholm.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kallade på torsdagseftermiddagen till en pressträff för att informera om läget kring mpox.

Det finns ett bekräftat fall av den nya varianten clade 1 i Stockholm. Fallet är det första som har upptäckts utanför den afrikanska kontinenten. 

Personen ska ha smittats under en vistelse i ett land i Afrika, där viruset har haft stort utbrott, och har nu fått vård.

– Det aktuella fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder, säger Olivia Wigzell, vikarierande Generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Väl rustade

Man är väl rustade för att hantera det här, fortsätter hon. Det finns både vaccinlager och antivirala mediciner i Sverige och man följer utvecklingen väl.

Under onsdagen utlyste Världshälsoorganisationen, WHO, en global hälsokris med anledning av utbrott i flera afrikanska länder.

Det finns ett bekräftat fall av den nya varianten mpox clade 1 i Stockholm.

Det finns ett bekräftat fall av den nya varianten mpox clade 1 i Stockholm.

Mostphotos

Bekräftat fall av nya mpox-varianten i Stockholm

Den mer smittsamma varianten clade 1 ✔ Första fallet utanför Afrika ✔ Har fått vård ✔ "Föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder"

Efter mpox-fallet: Så stor är risken för smittspridning

Frågorna är många efter upptäckten av den dödligare varianten av mpox-viruset i Stockholm.

Hur oroliga bör stockholmarna vara? Vilka löper risk att smittas? Och hur blir det med vaccin?

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund reder ut.

Mpox-varianten klad 1 är inte ny utan har funnits i Afrika under lång tid. Men Folkhälsomyndighetens besked att ett fall bekräftats i Stockholm blev ändå en världsnyhet eftersom det är första gången klad 1 upptäckts utanför Afrika.

Det rör sig om en vuxen person som smittats under ett besök i ett afrikanskt land.

– Patienten har sökt vård och mår förhållandevis väl. Jag bedömer inte att det blir någon smittspridning kring det här fallet, det är smittspårat och klart, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Av sekretesskäl vill hon inte gå in på hur och var patienten vårdas.

Högre dödlighet

Den för Sverige nya varianten har en högre dödlighet än den som spreds i Stockholm tidigare.

– Klad 2 hade en dödlighet på 0,2 procent. Man tror att klad 1 har en dödlighet på ungefär 4 procent, säger Maria Rotzén Östlund och tillägger:

– Men då ska man veta att det är under förhållanden som finns i Afrika, där man kanske inte har tillgång till den sjukvård vi har och även har problem som undernäring.

Rapporter från Demokratiska republiken Kongo, som står för den stora ökningen av klad 1, gör gällande att många barn och unga smittas, och även drabbas av allvarlig sjukdom eller död.

Men huruvida ung ålder i sig är en riskfaktor, är för tidigt att säga, enligt Rotzén Östlund. De afrikanska länder som drabbats hårdast har en ung befolkning som lever tätt tillsammans. Det är alltså inte konstigt att många unga drabbas.

I nuläget är risken för mer omfattande smittspridning i Stockholm eller Sverige liten, bedömer Rotzén Östlund.

”Fler fall kan inte uteslutas”

– Men fler importfall kan inte uteslutas.

Presskonferensen med Statsepidemiolog Magnus Gisslén och socialminister Jakob Forssmed, KD, på torsdagen förde kanske tankarna till coronapandemin.

Men att vi skulle gå in i en ny tid av restriktioner och dagliga rapporter om dödssiffror är inte troligt.

– Mpox här är en helt annan smitta. Den smittar bara via nära kontakter. Jag ser ingen risk för den typen av pandemi, varken i Stockholm eller nationellt.

Vaccin mot mpox finns att tillgå sedan tidigare utbrott av klad 2-varianten i Stockholm. Då rekommenderades vaccinet främst till män som har sex med män eftersom de löpte störst risk att drabbas. Men med den nya varianten tycks det inte vara fallet. I nuläget finns inga rekommendationer med anledning av klad 1-varianten.

– Många som var i riskgrupp att drabbas av klad 2 tog erbjudandet och sen en tid tillbaka erbjuder vi vaccin till de som reser ner till drabbade länder som hjälparbetare.

Rotzén Östlund bedömer inte att det kommer finnas något behov av massvaccinering i Sverige.

– Det är främst i Afrika vaccinet behövs.

Vill se reserekommendationer

Den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC larmar om att antalet fall av den nya varianten troligen kommer öka i Europa de närmaste veckorna, rapporterar Ekot.

Myndigheten rekommenderar länder att införa reseråd för personer som reser till och från drabbade områden i Afrika.

Så smittar mpox

Viruset finns främst i vätskan i blåsorna hos den som är sjuk, men kan också smitta via slemhinnor, kroppsvätskor och luftvägarna.

Viruset kan därför spridas vid sexuella kontakter eller annan nära kontakt, till exempel via förlossning om mamman är smittad.

Det kan också hända att man blir smittad genom att till exempel sova i samma sängkläder som någon som är smittad har gjort, men det är sällsynt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Maria Rotzén Östlund.

Maria Rotzén Östlund.

Mostphotos

Smittskyddsläkaren om mpox-patienten: ”Mår förhållandevis bra”

Experten reder ut: Dödligheten ✔ Smittrisken ✔ Vaccin