På söndagen gick Sverige till EU-val. Enligt de preliminära resultaten på måndagen stod V för den största skrällen bland väljarna i Järva. Partiet ökade med över 20 procentenheter i många av valdistrikten – i vissa fall med över 30.

Som mest ökar man i Rinkeby mellersta: Här syns en uppgång med 32 procentenheter jämfört med senaste EU-valet.

Preliminärt landade V totalt på 35,8 procent av rösterna i alla Järvas 38 distrikt.

– Vi är jätteglada. Vi har drivit en väldigt bra kampanj där vi lyckats nå invånarna. Vi har varit tydliga med vilka frågor som är viktiga för oss, som välfärd och klimat. Vi har lyft vikten av välfärden i Sverige, men också i Europa, samtidigt som vi har pratat mycket om frågor som bostad och arbete, vilket också är viktiga frågor för Järvaborna generellt, säger Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Han tror även att partiets ställningstagande att stödja folket i Gazakriget har haft en stor inverkan på resultatet.

– Vi är det enda partiet som tagit tydlig ställning och visat stöd åt Palestina och folket i Gaza. Vi vill ha vapenvila och slut på våldet. Även det är en viktig fråga för många i Järva, säger han.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Katastrofval för L

I samma distrikt där V ökade som mest minskade L samtidigt med 29,4 procentenheter, ett tapp som innebar att partiet fick noll procent av rösterna.

Det är en nedgång som ser ut att vara en trend genomgående i Järva för partiet – i minst tio av 38 valdistrikt tappade man över tio procentenheter sedan valet 2019, och på flera platser mer än så.

– Vi har verkligen försökt intensivt och jobbat mycket på att få nya medlemmar i Rinkeby och Tensta, men vi lyckas inte tillräckligt bra. Jag tror att det mesta beror på att vi förra EU-valet hade en väldigt populär och bra kandidat, Abdukadir Salad Ali, som inte ställde upp i år. Han hade ett stort förtroende bland väljarna i Järva, säger Åsa Nilsson Söderström (L), lokalpolitiker i Järva.

Mycket menar hon dock beror på ökad segregation.

– Det är skrämmande hur segregerat det är här i Järva, det syns i valresultaten. Att V ökar så pass mycket är ett tydligt tecken på det: Folk drar sig åt extremerna, det finns en polarisering. V har bara de här siffrorna i områden som är väldigt utsatta, det handlar om att det ofta bara är en åsikt som hörs och syns.

Samtidigt är det tydligt att ni är det parti som tappat allra mest. Vad hade ni kunnat göra annorlunda, enligt dig?

– Vi måste ut än mer och prata med folk. Jag önskar generellt att fler Järvabor skulle titta mer brett och noggrant på vad man kan vara med och påverka och vad vår politik faktiskt innebär, vi gör mycket bra i utanförskapsområden som jag tror man skulle uppskatta om man tog sig tid att sätta sig in i det.

Åsa Nilsson Söderström (L), ledamot i Järva stadsdelsnämnd.

Åsa Nilsson Söderström (L), ledamot i Järva stadsdelsnämnd.

Pressfoto

V och S dominerar

Socialdemokraterna blev trots Vänsterpartiets kraftiga ökningar största parti i hälften av Järvas 38 distrikt, medan V blev störst i andra hälften.

Som störst stöd har V vid Nidarosgatan och Oslogatan i Husby – här kammar partiet hem hälften av rösterna.

Rashid Mohammed håller inte med om att partiets stora ökningar beror på segregationen.

– Så är det inte. Vi har gått framåt med en politik där vi vill värna välfärden och att människor i Järva ska ha lika rätt som människorna på Östermalm, väljarna här ser att vi för en politik som gagnar dem. Jag tror däremot att många sett att L samarbetar med SD, vilket folk tycker är obehagligt. Det kan vara en orsak till deras tapp, säger han.