Vid 18.30-tiden den 24 juli kom första larmet till polisen: Ett föremål hade kastats in och exploderat i en port i Grimsta i Upplands Väsby.

Två personer greps – den ena av dem 13 år. Han hölls fast av allmänheten till polisen kom till platsen.

– De två är misstänkta för inblandning i brottet med handgranater. Nu har vi även haft förhör med ytterligare en misstänkt, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, där även Upplands Väsby ingår.

Ingen skadades i explosionen, men flera rutor ska ha krossats.

Några timmar senare smällde det igen – denna gång i Edsberg i Sollentuna. Även här kastades en granat in i en bostadsport och exploderade. Ingen skadades fysiskt.

– Hypotesen är att de här två händelserna hänger ihop. Av den anledningen handläggs de tillsammans på sektionen för grova brott, säger Stephan Kiernan.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga föremål. Ingen är i nuläget frihetsberövad.

Bakgrunden till sprängningarna tros enligt polisen vara en konflikt som utspelat sig på sociala medier.

– Attackerna bedömer vi har varit riktade mot personer som har någon form av anknytning till de som är involverade i konflikten.

En kartläggning pågår om vilka som kan vara inblandade i den konflikten och om flera dåd i närtid kan kopplas till den.

Har sprängningarna något samband med pågående gängkriminalitet?

– Det utreder vi nu. Vi har de sista två åren sett hur man använder sig av yngre utförare för att hämnas oförrätter inom de gängkriminella nätverken. Att lägga ut beställningsjobb är ett nytt sätt att begå våldsbrott, men också en del av den lokala gängproblematiken, säger Stephan Kiernan.

Han berättar att polisen inför sommaren aktivt jobbat med socialtjänst och föräldrar för att identifiera de ungdomar, främst unga killar, som befinner sig i riskmiljöer.

– Det är viktigt att fånga upp de här killarna. Lagföring är viktigt, men det är lika viktigt att förebygga och jobba aktivt för att förhindra ytterligare våld.