1283 Tyresöbor hade skulder hos Kronofogden 2023. Det är en ökning med cirka 50 personer jämfört med året innan, men enligt statistik från Kronofogden är det främst skuldbeloppen som ökar för Tyresöborna.

Tobias Augustin, budget- och skuldrådgivare i Tyresö, kommun märker av ökningen.

– Det brukar vara lägst tryck i juli men jag har ganska mycket att göra nu, jämfört med tidigare år. 

Spiral av skuldsättning

Han berättar att de som kommer till honom, och hans kollega, oftast har så stora kreditutgifter att de inte mäktar med. De kan ha problem med bostadslån, krediter eller skulder hos Kronofogden.

– Någonstans går inte ekonomin ihop och man hamnar i en spiral av skuldsättning, säger Tobias Augustin.

Han fortsätter:

–Jag började här 2022. Då var det främst personer som bor i hyresrätt med normal eller lägre inkomst som kom hit. Men det har förändrats över tid, nu träffar vi fler och fler akademiker och personer med välbetalda jobb som äger sin bostad. 

Hos kommunens skuldrådgivare kan de som behöver få hjälp att lägga upp betalningarna så att de klarar sin ekonomi. Skuldsanering kan vara en lösning, amorteringsfrihet en annan.

– Om det är en äldre skuld där en stor del består av ränteskuld kan ibland ett ”ackord” göras, vilket innebär att man betalar av en del av skulden mot att den skrivs av.

Om skulder för de som äger bostäder inte kan betalas enbart genom löneutmätning kan det resultera i att bostaden utmäts och säljs på Kronofogdens auktion.

Jämn könsfördelning numera

Enligt Kronofogdens statistik syns även en kraftig ökning för skuldsättningen hos kvinnor under förra året. Och i sommar har skuldrådgivarna haft fler kvinnor än män på besök.

– Traditionellt sett har män varit mer skuldsatta men vi märker en ganska jämn könsfördelning bland våra klienter. Det förekommer att jag träffar kvinnor som missgynnats ekonomiskt vid separation. En annan förklaring kan vara att fler kvinnor tar ansvar för barnen vid skilsmässor. 

Även rådgivningen för konsumentärenden har ökat för Tobias Augustin, till viss del för att Haninge kommun lagt ner sin rådgivning kring detta och numera hänvisar till Tyresö. 

–  De ekonomiska marginalerna krymper ständigt på grund av ökade utgifter. Många har planerat sin ekonomi utefter goda ekonomiska tider och då kommer de svåra ekonomiska tiderna som en chock, troligen för att vi under en längre tid har haft låga boräntor.

Blir du oroad över Tyresöbornas skuldsättning?

 – När vi jämför med andra kommuner ser vi att vi når ut till fler med vår rådgivning, så det känns bra. Men jag är oroad över kulturen att konsumera innan man har pengar till det, som kom med Klarna. 

 Tobias Augustin är KBT-terapeut i grunden och ser även en koppling till psykisk ohälsa i den ökade skuldsättningen.

– Jag ser en tendens till att många mår dåligt och därför konsumerar.