Planområdet ligger precis bredvid Norra länken och Värtabanan, så buller kan tänkas vara en fråga som lyfts under samrådet. Kvarteren som ska byggas ligger mellan Norrbackagatan och Tomtebogatan ungefär, och ska fyllas med kontor, hotell, butiker och runt 185 lägenheter.

Förutom bostadsrätter kommer en del av dem även att bli till forskarbostäder och seniorlägenheter. Av bullerskäl måste de ligga mot Norra Stationsgatan.

– Det här är jättespännande. Man kan säga att det blir sista pusselbiten, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.

Vad ska området kallas, det gränsar lika mycket till Birkastaden?

– Det är ju en del av Hagastaden, så kanske Västra Hagastaden, tänker jag.

Vy från motorvägen. Kontoren ska ligga agera som bullerplank för bostäderna på baksidan mot Norra Stationsgatan.

Vy från motorvägen. Kontoren ska ligga agera som bullerplank för bostäderna på baksidan mot Norra Stationsgatan.

Stockholms stad

KFUM:s idrottshall

En betydande del av etappen ligger på KFUM:s projekt med att bygga en stor idrottshall för både basket och gymnastik. Hallen blir på 12 000 kvadratmeter. Arenan ska ha plats för runt 2400 personer, ett gym och replokaler för musik.

Den var tidigare tänkt att ligga i östra Hagastaden men flyttades till västra, och när det inte spelas basket i arenan ska den kunna användas till andra aktiviteter.

– Genom den nya anläggningen vill vi möjliggöra fler trygga mötesplatser, ledarledda fritidsaktiviteter, positiva förbilder och nätverk för Stockholms unga, säger Charlotte Tham, ordförande och projektledare av KFUM Centralhuset, i ett pressmeddelande.

Delar av kvarteren har ritats av världsberömda Snøhetta arkitekter.

Det här blir den sista etappen i bygget av Hagastaden. Samtidigt ligger planerna för den östra delen på is, efter en konflikt med Statens Fastighetsverk.

Tyck till om Hagastaden

Under samrådet får stockholmare komma med förslag, idéer, farhågor och synpunkter på projektet. För den intresserade kommer det att hållas ett samrådsmöte och öppet hus i projektets utställningslokal på Solnavägen den 24 september.

– För politiken är det en viktig process. Min bild generellt är att det brukar komma in förslag och idéer man anammar under samråden.

I markplan ska det ligga butiker och ett "mindre torg" med centrumverksamhet.

Samrådet pågår till och med 21 oktober. Sedan granskas det under första halvan av nästa år. Om det antas börjar byggena 2027.