Bara dagar in på 2023 skakades Stockholm av flera grova våldsdåd – mord på en tonåring i Skogås, sprängningar och skott mot bostäder i bland annat Fruängen och Upplands Väsby.

Några månader senare kom våldet till Tullinge när en oskyldig man sköts till döds i sin bostad. Anledningen? Han var släkt med en utpekad gängkriminell person som misstänktes ligga bakom en skjutning mot en anhörig till en av de ledande i våldsvågen, ett brott han senare friades från.

Tillvägagångssättet att ge sig på oskyldiga anhöriga blev allt vanligare bland grovt kriminella under året.

Och dödsskjutningen av mannen i villan i mars förra året blev inte sista gången kriminella gav sig på oskyldiga anhöriga i Tullinge.

Drygt ett halvår senare tog sig en beväpnad tonårspojke in i en annan villa i Tullinge genom att krossa husets altandörr. Han sköt ihjäl en kvinna i 20-årsåldern på bara någon meters avstånd. En kvinna i 60-årsåldern hann ta sig upp på ovanvåningen innan skytten kom ikapp henne. Hon föll också offer för skyttens dödande skott innan han flydde ut genom samma altandörr som han kom in.

Sökte skydd – nekades

Även det här gången kan dödsskjutningarna härledas till våldsdåden i Stockholm tidigare samma år.

Mannen, en känd artist, som står skriven på bostaden i Tullinge har nära släktband till "Louise Gucci", en man som dömdes till 18 års fängelse för bland annat anstiftan till de grova våldsdåd i bland annat Fruängen och Dalen tidigare samma år. Vid tillfället för dödsskjutningen hade de två männen inte hörts av på flera år.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen

Polisens förundersökning

Två pojkar misstänks ha skjutit mot en oskyldig person i Dalen som inte är del i gängkonflikten. Anstiftaren dömdes till 18-års fängelse.

Två pojkar misstänks ha skjutit mot en oskyldig person i Dalen som inte är del i gängkonflikten. Anstiftaren dömdes till 18-års fängelse.

Polisens förundersökning

Mannen säger i förhör med polisen att han är säker på att skjutningen i hans bostad beror på hans kriminella släkting.

Han och hans fru uppger att de kände en oro redan innan dubbelmordet.

Paret berättar i förhör att de vid flera tillfällen var i kontakt med polisen eftersom de varit oroliga för sin säkerhet. Men svaret de fick var att det inte fanns en hotbild mot familjen.

Paret berättar att oron växte efter att en man sköts ihjäl i sin bostad i Västberga den 12 oktober, alltså kvällen innan mördaren slog till mot deras hem. Kvinnan har i förhör sagt att hon kände på sig att "det är vi nästa gång".

Nallebjörn med genomgående skottskada och blod från skjutningen i Västberga natten innan dubbelmordet i Tullinge.

Nallebjörn med genomgående skottskada och blod från skjutningen i Västberga natten innan dubbelmordet i Tullinge.

Polisens förundersökning

Familjen var i en process om skyddad identitet, men fick dagen innan dubbelmordet besked från polis att det inte fanns någon anledning till oro. Deras ansökan om skyddad identitet avslogs.

Rättegång pågår

Rättegången mot den utpekade mördaren, en 17-årig pojke, pågår till och med den 1 juli. Två andra tonåringar, en pojke och en flicka, står också åtalade för inblandning i mordet, liksom en 22-årig man. De misstänks också ligga bakom mordet i Västberga som skedde drygt ett dygn innan morden i Tullinge.

Alla fyra nekar till brott.

Tre mord inom loppet av 25 timmar – 17-åring åtalas

Fyra personer åtalas för inblandning i ett mord vid Telefonplan och ett dubbelmord i Tullinge i oktober förra året. Flera av de åtalade är i tonåren.

Det var natten mot den 12 oktober som en man sköts till döds i sin bostad vid Telefonplan. En kvinna blev allvarligt skadad och ett barn fick lindriga skador.

Drygt ett dygn senare sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge. Ytterligare en kvinna och tre barn befann sig i bostaden, men ingen av dem blev fysiskt skadade.

Nu åtalas en 17-årig pojke, som vid tillfället var 16 år gammal, för alla tre morden. En 15-årig pojke åtalas också för anstiftan till mord.

– Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge. Med sig i bilen hade han mordvapnet. Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna. 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger Helena Nordstrand, senior åklagare och förundersökningsledare, i ett uttalande.

En flicka bland de åtalade

Ytterligare två personer står åtalade för medhjälp till mord och mordförsök. Det gäller en 16-årig flicka och en 22-årig man. Båda personerna var ett år yngre vid tiden för morden.

Enligt åtalet har flickan hämtat mordvapnet till lägenheten där hon också befunnit sig tillsammans med den 15-åriga pojken.

– 22-åringen har utfört betalning för taxiresor till och från brottsplatserna och även godkänt betalningarna med sitt Bank-ID. De två pojkarna och flickan åtalas också för grovt vapenbrott. Det finns filmer från mobiltömningar som visar när de tre hanterar vapnet. De här gärningarna har anknytning till ett kriminellt nätverk, säger Helena Nordstrand.

– Hon förnekar brott, säger försvarsadvokat Carl-Henric Ringblom som företräder flickan.

Samtliga av de åtalade förnekar brott.

Rättegången i Södertörns tingsrätt börjar den 10 juni och väntas pågå i tolv dagar.

Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen

Två vuxna personer mördades i Tullinge i oktober i fjol.

Två vuxna personer mördades i Tullinge i oktober i fjol.

blåljusbilder

17-åring åtalas för tre mord

Mörkt dygn: Tre döda på 25 timmar

Livstidsdomen för mordet på Tullingepappa ligger fast

En 19-årig man överklagade sin livtidsdom sedan han dömdes för mordet på en mani Tullinge. Nu fastställer hovrätten domen.

Det var i mars förra året som någon tog sig in i en villa i Tullinge och sköt ihjäl mannen i familjen som bodde där. Tidigare samma kväll hade mannens son pekats ut som misstänkt i en skjutning i Uppsala tidigare samma år. Dådet i Tullinge var en hämnd.

Drygt ett år efter händelsen dömdes en 19-årig man till livstids fängelse för mordet på pappan. Den dömda mannen överklagade domen till hovrätten och hävdade att det var någon annan som låg bakom skjutningen. Hovrätten slår däremot fast att det är 19-åringen som mördat pappan och domen mot 19-åringen ligger fast.

Hovrätten har funnit det styrkt att 19-åringen sköt pappan, bland annat genom de chattmeddelanden som skickades från 19-åringens mobiltelefon innan mordet.

Förmildrat straff

Tre andra män – 18, 20 respektive 24 år gamla – dömdes också för inblandning i mordet. Även de överklagade tingsrättens dom.

Hovrätten mildrar de tre männens straff. 20-åringen får 2 år och 10 månader i fängelse (tidigare 3 år och 3 månader) för grovt vapenbrott. 18-åringen får fängelse i 9 månader (tidigare 1 år och 2 månader) för grovt vapenbrott och 24-åringen får fängelse i 1 år och 6 månader (tidigare 2 år) för grovt skyddande av brottsling.

Mannens son dömdes först av tingsrätten till 14 års fängelse för mordförsöket i Uppsala, som enligt åklagare hade koppling till våldsspiralen som skakade mellersta Sverige vid tiden. Tingsrättens dom revs upp av Svea hovrätt som frikände sonen på samtliga åtalspunkter.

En 19-årig man döms till fängelse på livstid för mordet på en pappa i Tullinge för ett år sedan.

En 19-årig man döms till fängelse på livstid för mordet på en pappa i Tullinge för ett år sedan.

Mostphotos

Livstidsdomen för mordet på Tullingepappa ligger fast

Tre andra män får mildare straff för inblandning i mordet

16-åring döms för mordet på 15-åring i Skogås

Lördagen den 28 januari sköts en 15-årig pojke ihjäl inne på sushirestaurangen i Skogås.

På torsdagen dömdes en 16-åring till fyra års sluten ungdomsvård för mordet.

Det var vid 18-tiden på lördagskvällen den 28 januari som den 15-årige pojken, klädd i vit hoodie och svart jacka, klev in på sushirestaurangen i Skogås centrum. Han hade blivit ditlurad av en vän som han umgåtts med under dagen.

Strax efteråt sköts han ihjäl.

Samma dag jobbade områdespolisen Reine Berglund kvällspass. När han kom in på restaurangen låg 15-åringen i en hög med blod på golvet. Reine Berglund tog en bild som han lade ut i polisens interna chatt. Pojkens identitet kunde snabbt fastställas.

Polisen hade haft en oro för honom under en tid, han hade setts umgås med äldre kriminella och polisen hade skrivit orosanmälningar på honom.

Några dagar efter mordet greps den misstänkte skytten, som då också var 15 år gammal. Det ena gripandet följde på det andra.

En minnesplats skapades utanför restaurangen. Många ungdomar kom dit och tände ljus och lämnade blommor.

En minnesplats skapades utanför restaurangen. Många ungdomar kom dit och tände ljus och lämnade blommor.

Johanna Wallén

Mordet var hämndaktion

Totalt åtalades tio personer för inblandning i mordet. Rättegången inleddes vid Södertörns tingsrätt i september.

Utredningen har visat att mordet på 15-åringen var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor.

Enligt åtalet är det en 20-åring med koppling till Zero-nätverket som gav order om mordet. Han ska i sin tur ha agerat på order från den så kallade Kurdiska räven. 

"Kurdiska räven" befinner sig utomlands och är av polisen utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, som stridit om narkotikahandeln på flera platser i Sverige.

Samtliga tilltalade har enligt åklagaren tillhört eller haft kopplingar till Foxtrotnätverket eller grupper allierade med Foxtrotnätverket.  

Den 16-årige pojke sköt ihjäl 15-åringen – och som själv var 15 när mordet begicks – ska enligt åtalet ha fått 100 000 kronor för att utföra dådet. Ett par dagar senare åkte han till NK och spenderade pengar.

Bland allt bevismaterial som samlats in finns en filmad stillbild på den åtalade 16-åringen, som ackompanjeras av musik med en textrad av Einár. ”Det räcker med ett skott, ett skott, blir japp med ett headshot, headshot, ingen har hört eller sett nått”.

Döms för mord

På torsdagen dömdes han för mordet på 15-åringen.

– Det är utan tvivel visat att han utförde mordet. Han har fått det här morduppdraget av en annan person och han har skjutit ihjäl 15-åringen med ett skott inne på sushirestaurangen, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Påföljden blir fyra års sluten ungdomsvård.

– Om han varit 18 eller äldre så hade han fått livstids fängelse, vilket är lagens strängaste straff. Eftersom det är ett så pass allvarligt brott och utfört i gängmiljö får han lagens strängaste straff för en 15-åring, och det är sluten ungdomsvård i fyra år, säger Kian Amraée.

Sex personer frikänns

Den då 17-årige vän som han umgåtts med under dagen och som lämnat uppgifter till skytten om var han befann sig döms för medhjälp till mord till fängelse i fem år och tre månader.

För den andre 18-åringen som döms för medhjälp till mord bestäms straffet till fängelse i 13 år och två månader.

– När man är under 18 år ska man ha en viss reduktion. För en 17-åring är det en tredjedel av straffmätningsvärdet. Det är därför det är den här skillnaden i påföljd, säger rådmannen Helen Ziobro.

En 26-åring döms för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord. Tingsrätten frikänner två personer från medhjälp till mord.

Tingsrätten frikänner även fyra personer som var åtalade för bland annat stämpling till mord och förberedelse till mord riktade mot målsäganden dagarna före den 28 januari.

– Bevisningen består huvudsakligen av Signalchattar. Det är i och för sig bevisat att de här personerna har skrivit de här meddelandena, men rätten tycker inte att de varit tillräckligt tydliga för en fällande dom. Det finns inte heller tillräckligt med stödbevisning för att det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel, säger Kian Amraée.

Samtliga åtalades inställning under rättegången har varit att de inte har något med det här att göra.

– Det är alltid jobbigt med ett sådant här mål där det är så unga personer som är åtalade för så allvarlig brottslighet. Det är en pojke som blivit skjuten av en annan pojke, säger Helen Ziobro.

På 15-åringens skola Östra gundskolan ställdes ett minnesrum i ordning. Både en imam och en präst var på plats.

På 15-åringens skola Östra gundskolan ställdes ett minnesrum i ordning. Både en imam och en präst var på plats.

Johanna Wallén

Det är en pojke som blivit skjuten av en annan pojke

Många ungdomar lämnade blommor och tände ljus vid minnesplatsen på måndagen. På söndagsvkvällen ordnade ungdomarna en minnesstund.

Många ungdomar lämnade blommor och tände ljus vid minnesplatsen på måndagen. På söndagsvkvällen ordnade ungdomarna en minnesstund.

Johanna Wallén

16-årig pojke döms för mordet på 15-åring i Skogås

Sköt ihjäl offret på sushirestaurang ✔ Domaren: ”Lagens strängaste straff” ✔ Kurdiska rävens inblandning

Beställde mord – får 18 års fängelse

Under tre dagar i januari utnyttjades unga pojkar av ett kriminellt nätverk i Jordbro för att utföra skjutningar, där en 20-åring gav order. Nu döms sex personer.

I januari, under tre dagar i sträck, inträffade två skjutningar samt ett avblåst planerat mord i Fruängen, Dalen och i Skarpnäck.

De som utförde dåden var unga pojkar som utnyttjades av ett kriminellt nätverk i Jordbro, enligt en ny dom. En 20-årig man hade kommunicerat med pojkarna under aliaset "Louise Gucci" i den krypterade appen Signal. Där hade han gett de unga pojkarna, några av dem under 15 år, uppdrag att mörda. 

"Wakkaa någon snabbt. Guccikeps och jacka över fem lax. Waakkaa någon grabb vem som helst. WAKKKAAAAA BROR WAKKAA NÅGON", lyder instruktionen till de två 15-åriga pojkarna som befinner sig i Dalen, maskerade och beväpnade med ett skarpladdat automatvapen, den 21 januari.

Dagen innan, den 20 januari, har 15 skott avfyrats i ett bostadshus i Fruängen. Två minderåriga pojkar skjuter, på uppdrag av "Louise Gucci", flera skott genom dörren till en lägenhet där tre vuxna och ett litet barn befinner sig. 

På den tredje dagen, den 22 januari, har "Louise Gucci" beordrat ytterligare ett mord, i Skarpnäck. I en bil sitter tre personer, varav en minderårig pojke lämnar bilen för att utföra skjutningen. Han utsätts för en poliskontroll och gärningen avbryts.

"Hänsynslösa skjutningar"

Sex personer stod åtalade misstänkta för inblandning i ett eller flera av dåden och på tisdagen kom domen från Södertörns tingsrätt. Alla sex fälls för medverkan i skjutningarna. 20-åringen fälls för att ha varit drivande i samtliga fall. Han döms för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott till fängelse i 18 år.

– Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand i ett pressmeddelande.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Louise Gucci" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Louise Gucci" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Polisens förundersökning

18 års fängelse

Utöver 20-åringen som får 18 års fängelse döms en 15-årig pojke och en nu 16-årig pojke till sluten ungdomsvård, i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader, för skjutningen i Dalen.

En 19-årig man döms för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 7 år och 6 månader för händelsen i Skarpnäck.

Ytterligare en 20-årig man döms i det fallet för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 4 år och 9 månader.

Tingsrätten dömer även en vid brottet 17-årig pojke för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i 1 år för händelsen i Skarpnäck.

Två pojkar var inblandade i skottlossningen i Fruängen, varav en ska ha avlossat skotten. De ingick inte i åtalet då de inte är straffmyndiga.

Målsägandena vid skjutningen i Fruängen ska få begärt skadestånd.

Samtliga nekar till brott förutom pojken som skulle utföra skjutningen i Skarpnäck. Han har erkänt att han har hämtat ett vapen men att han inte visste vem eller vad han skulle skjuta.

Unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda.

Det har hänt

En skjutning den 20 januari 2023 i Fruängen då 15 skott avfyrades med ett automatvapen mot en lägenhetsdörr i ett bostadshus, utan att någon kom till skada fysiskt.

En skjutning med ett automatvapen den 21 januari 2023 i Dalen mot en målsägande som lyckades undkomma utan fysiska skador.

En förberedelse av en skjutning den 22 januari 2023 i Skarpnäck mot okänd person som avbröts på grund av ett polisingripande.

Källa: Södertörns tingsrätt

Nu har domen fallit för de sex personerna som åtalades för inblandning i tre av skjutningarna i vinterns våldsspiral i Stockholm.

Nu har domen fallit för de sex personerna som åtalades för inblandning i tre av skjutningarna i vinterns våldsspiral i Stockholm.

Mostphotos/Polisens förundersökning

20-åring gav order att mörda – nu döms sex personer

Skjutningar i Fruängen och Enskedalen – och plan på skjutning i Skarpnäck

Misstänkt skytt fick 150 000 ”per skalle”

Rättegången mot de fyra personer – varav tre tonåringar – som står åtalade för inblandning i morden på två kvinnor i en villa i Tullinge i höstas pågår. Nu visar polisens förundersökning att skytten ska ha fått 150 000 kronor för varje person han sköt ihjäl.

En 17-årig pojke flyr från ett HVB-hem i mellersta Sverige. Bara dagar senare står han utanför en villa i Västberga med ett automatvapen i famnen, enligt polisens förundersökning.

Han skjuter ihjäl mannen som bor i huset Därefter fortsatte skytten upp på ovanvåningen, in till parets sovrum där han skjuter en kvinna. Hon skadas allvarligt, men överlever.

Drygt ett dygn senare står han beväpnad utanför en annan villa. Den här gången i Tullinge. Inne i bostaden finns tre kvinnor och flera barn.

Han krossar altandörren genom att skjuta flera skott mot den och tar sig in.

Pojken skjuter sedan på nära håll ihjäl en kvinna i 20-årsåldern. En kvinna i 60-årsåldern hinner ta sig upp på ovanvåningen innan skytten hinner ikapp henne. Hon faller också offer för skyttens dödande skott innan han flyr ut genom samma altandörr som han kom in.

Enligt chattar mellan skytten och anstiftaren, en 16-årig pojke, ska skytten ha fått 150 000 kronor för varje person han dödade.

Tre tonåringar åtalade

Det är bedömningarna som polisen gjort i sitt förundersökningsarbete om mordet i Västberga den 12 oktober förra året, och morden i Tullinge kvällen efter. Den mördade mannen och kvinnorna har ingen koppling till kriminalitet.

En tonårstrio – de två pojkarna och en 16-årig flicka – har åtalats för att på olika sätt ligga bakom alla tre morden. Rättegången mot dem pågår just nu och avslutas i början på juli.

I villan hittades flera hylsor som med dna binder den 16-åriga pojken och den 16-åriga flickan till brottet.

Greps efter Tullingemorden

Den misstänkta skytten greps i en taxi i Huddinge kort efter morden i Tullinge. Enligt medieuppgifter hade han ett automatvapen i baksätet.

17-årigen står åtalad för mord och flera fall av mordförsök. Den 16-åriga pojken står åtalad för anstiftan till mord, och den 16-åriga flickan för medhjälp till mord. Ytterligare en man, en 22-åring, står åtalad för medhjälp till mord.

Den utpekade skytten har sagt i förhör med polisen att han befann sig i Tullinge under mordnatten, men att han bara lämnade över vapen och kläder till en annan person. Han har inte velat kommentera skjutningen i Västberga.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Enligt polisens förundersökning har den misstänkta skytten tagit sig in och ut genom altandörren till villan i Tullinge där han sköt ihjäl två kvinnor.

Enligt polisens förundersökning har den misstänkta skytten tagit sig in och ut genom altandörren till villan i Tullinge där han sköt ihjäl två kvinnor.

Polisens förundersökning

Kvinnorna i Tullinge avrättades på mycket nära håll

Utpekade skytten flydde HVB-hem bara dagar innan trippelmorden – nu står tre tonåringar åtalade för morden