– Det är uppenbart att stenplattorna behöver bytas ut mot nya plattor som håller bättre. Det här kommer bli ett arbete som stör oss återigen, säger Agnes Pettersson Bonin som bor granne med bygget.

Vi träffas på Malmövägen i Björkhagens centrum. Längs båda sidor av vägen har trottoarernas stenplattor börjat vittra sönder. Gatan ser helt enkelt gammal ut, när den i själva verket blev klar i vintras.

Långa sträckor längs trottoarerna är skadade.

Långa sträckor längs trottoarerna är skadade.

Agnes Pettersson Bonin

Orsaken? Ett fabrikationsfel hos leverantören, meddelar exploateringskontoret. Nu måste trottoarerna byggas om. Arbetet kommer att ske någon gång nästa år.

Besvärande buller

Beskedet kommer precis när grannarna Maria Forsslund och Agnes Pettersson Bonin håller på att andas ut. Detta efter 1,5 år av höga bullernivåer vid deras bostadshus, som var en följd av vägarbetet på Malmövägen.

Ett exempel på byggbullret är från i början av maj, när byggbolaget borrade för nära bostadshuset, vilket Mitt i nyligen skrev om. Detta skedde trots att staden på förhand intygat att exakt det arbetet skulle ske längre ifrån huset, för att minimera bullret.

Bygget ska övervakas

Av den orsaken kommer nästa års trottoarbyggande, alltså det arbete som måste göras om, att övervakas ovanligt noga av staden.

"Vid det tillfället kommer någon hos oss, byggledare eller byggprojektledare, vara närvarande på plats för att säkerställa att eventuell kapning då görs på rätt sätt, med avstånd från bostadshusen", skriver Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret, i ett mejl till Mitt i.

I höst startar också ett bostadsbygge längs samma gata. Miljöförvaltningen ska kontrollera det arbetet extra noga.

– Vi ska begära in information från exploateringskontoret om deras egenkontroller inför det kommande bygget, det är mer än vad vi vanligtvis gör. Men det gör vi just för att det varit så många störningar för de boende under så lång tid, säger Jonna Elofsson Bjesse, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Mitt i har sökt byggbolaget, som byggt trottoarerna och utfört det bullrande arbetet, utan resultat.

Staden om kritiken: "Anlita egen konsult"

55 dygn av buller över riktvärdet. Det har grannar stått ut med i samband med vägarbetet på Malmövägen, enligt en bullerrapport. Men bygget har låtit betydligt mer än så. Mitt i:s granskning visar att stadens bullerrapport har stora luckor.

I vintras skrev Mitt i om frustrerade hyresgäster som fått byggbuller som närmsta granne. Vägbygget på Malmövägen i Björkhagen, som startade hösten 2022, skulle ha varit klart förra sommaren. Men arbetet har kantats av problem.

Förutom förseningen har förhandsinformation om det mest högljudda arbetet ofta uteblivit. Trots ett färskt löfte från staden om att riktigt störande jobb under våren ska utföras på ett ”relativt långt avstånd från fastigheterna” har så inte skett.

Tvärtom har byggarbetarna fortsatt att borra sönder sten vägg i vägg med bostadshuset (se video).

– Efter oräkneliga försök att medvetandegöra alla inblandade om detta förefaller de senaste störningarna närmast sadistiska. Trots att arbetet verkar vara i sitt slutskede hoppar man högt, säger grannen Anne-Lee Alyhr.

Minst 55 dygn

För att få veta hur omfattande bullret varit bad grannarna staden om en bullerrapport. Den visar att Höganäsvägen är den värst drabbade adressen, där grannarna Mitt i pratat med bor. På Höganäsvägen har det låtit över riktvärdet mer än 1300 timmar under byggtiden – motsvarande 55 dygn.

Men rapporten har flera brister. I den redovisas inte buller från kvällar och nätter, trots att visst arbete har förekommit då. Rapporten tar inte heller upp alla helger – upp till elva i rad – som byggarbetarna jobbade i höstas.

Byggbolaget bekräftar

För att styrka detta har invånarna bland annat filmer och foton på vägarbete som inte är med i rapporten. Mitt i har även granskat rådata från bullermätaren som visar mycket högre ljudnivåer alla de helger som grannarna säger att det byggts på, jämfört med icke-bygghelger (se video från en helg).

Flera grannar bekräftar att vägarbete skett på kvällar, enstaka nätter samt på flera helger som utesluts ur rapporten. Även byggbolaget har tidigare bekräftat för Mitt i att de arbetat enstaka nätter.

"Anlita egen konsult”

När hyresgästerna ifrågasatte rapportens innehåll skrev exploateringskontoret att invånarna själva fick bekosta en ny rapport om de ville komplettera den. Fyra gånger fick invånarna svaret att de kan anlita en konsult.

– Ett klassiskt sätt att tysta medborgare som har kritik, säger grannen Maria Forsslund.

– Jag tänker att det ligger i deras uppdrag gentemot oss invånare att hjälpa oss, säger Agnes Pettersson Bonin.

Har en annan bild

Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret, svarar Mitt i via mejl att det kan vara svårt att veta varför bullermätaren visade höga ljudnivåer de helger som inte återfinns i bullerrapporten. Mätaren fångar även upp exempelvis sopbilar och andra transporter.

"Att det skulle finnas stora avvikelser avseende mängden arbetade tillfällen stämmer inte med den bild vi fått. Det skulle innebära att entreprenören jobbat på eget initiativ men inte rapporterat det korrekt och följaktligen inte får rätt ersättning från staden heller. Att det kan ha blivit något enstaka fel utesluter vi inte men givetvis önskar vi att rapporten träffar så rätt som möjligt", skriver hon.

Ska staden uppmana folk att själva anlita en konsult om misstänkta fel görs?

"Självklart är det viktigt att utredningarna görs på ett korrekt sätt. Mätningarna har skett på ett standardiserat sätt av oberoende expertis. Om boende önskar få mättalen bearbetade på annat sätt är det bäst att anlita en egen konsult", skriver Anna Näslund.

Hon beklagar att byggarbetet från i början av maj skedde för nära bostäderna.

"Vi bad entreprenören att utföra det mest bullrande momentet, stenkapningen, på ett längre avstånd från huset. De verkar inte följt den instruktionen och det beklagar vi men det var ett rätt kortvarigt arbete. Inga bullrande arbeten återstår."

Invånares kalenderanteckning om bygge på helger.

Invånares kalenderanteckning om bygge på helger.

Privat

Ett klassiskt sätt att tysta medborgare som har kritik.

Flera bullerstörningar saknas i rapporten

Exploateringskontoret tog fram bullerrapporten efter grannarnas önskemål.

Den visar att det förekommit 1327 timmars buller över Naturvårdsverkets riktvärden på Högansvägen mellan 7/10-2022 och 31/12-2023, den tid då bullermätaren satt uppe. Anteckningar från byggbolaget samt foton visar att det byggts både före och efter denna tidsperiod.

I rapporten redovisas inte buller från kvällar, nätter eller samtliga helger, trots att arbete har förekommit då. Förutom grannarnas foton, filmer och kalenderanteckningar som visar arbete då, har Mitt i granskat rådatan från bullermätaren.

Enligt rapporten byggdes det sex helger oktober-december 2023. Men ovanstående underlag visar att det har arbetats upp till ytterligare fem helger – vilket ger vägarbete upp till elva helger i sträck.

Samtliga fem helger som uteslutits ur rapporten har ljudnivåer med en maxnivå på 78-85 decibel, att jämföra med en icke-bygghelg där maxnivån på varje jämförd helg ligger på 60-63 decibel. Maxriktvärdet enligt Naturvårdsverket är 60 decibel utomhus vid bostäder på vardagar, det är lägre på helger. En natt som det byggdes har även högre ljudnivåer än en jämförbar icke-byggnatt.

Källa: Exploateringskontorets bullerrapport, grannarna samt byggbolagets anteckningar.

Agnes Pettersson Bonin och Maria Forsslund är två av grannarna som lidit av byggbuller från Malmövägen sedan hösten 2022. Även hunden Holger har blivit stressad och mått dåligt av det höga bullret.

Agnes Pettersson Bonin och Maria Forsslund är två av grannarna som lidit av byggbuller från Malmövägen sedan hösten 2022. Även hunden Holger har blivit stressad och mått dåligt av det höga bullret.

Pia Bispo

Vägarbetet i Björkhagen: Brister i stadens bullerrapport

Mitt i:s granskning av vägbullret i Björkhagen visar på flera fel ✔ Invånare uppmanas anlita konsult för att ta reda på bullernivåerna