I början av året rapporterade Mitt i om att Stockholms stad börjat subventionera sina simskolor på vissa utvalda platser, där simkunnigheten bedöms som lägre.

Att fler barn skulle ha möjlighet att lära sig simma var tanken – men enligt både Stockholms simförbund och Spårvägen simförening riskerade förändringen samtidigt att konkurrera ut föreningslivet.

Simföreningarna, som ofta har sina största intäkter från just simskolorna, har inte råd att sänka avgiften till stadens nivåer.

Spårvägen simförening, som enligt egen utsago aktiverar ungefär 2 000 barn om året, främst från västerort och Järva, var rädda för att färre barn skulle välja deras simskola, vilket skulle slå hårt ekonomiskt och i längden göra att de skulle få det svårt att gå runt.

Staden svarade dock och sa att det viktigaste var att alla barn har samma möjlighet att lära sig simma, och att det var för tidigt att utvärdera effekten av subventionerna.

Gått back

Några månader senare har det blivit precis som man befarade, enligt Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening. Sedan subventionerna infördes har Spårvägen varit tvungna att helt ställa in 25 grupper.

– Vi har tagit stryk och lider av detta. Hittills har vi gått back runt 300 000 kronor jämfört med budget, och vi har haft ett tiotal unga ledare som inte kunnat sysselsättas, samtidigt som många barn går miste om en naturlig sluss in i föreningslivet, säger han.

Tappet har gjort att man måste börja titta på att dra ner på andra delar av verksamheten, berättar han.

– Det här gör att vi i längden inte kan fortsätta ha lika många roliga och viktiga aktiviteter för unga från västerort som vi brukar, vilket känns jättetråkigt.

Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening.

Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen simförening.

Stefan Källstigen

Simskola på Järvabadet

Jonatan Wik är dock positiv inför framtiden. För ett tag sedan hade föreningen ett möte med finansborgarråd Karin Wanngård (S), som tog situationen på allvar, menar han.

– Det var ett konstruktivt och positivt möte, och det verkade som att staden äntligen insåg allvaret i situationen. Självklart ska alla barn få möjlighet att lära sig att simma, men det måste kunna ske i samförstånd och i samarbete med föreningslivet på något sätt, säger han och fortsätter:

– Vi förstår att förändring inte kommer ske direkt, men är hoppfulla om att man tagit oss på allvar och att vi hittar en väg framåt tillsammans till 2025.

I år kommer föreningen anordna sommarsimskola på Järvabadet som vanligt.

– Det är redan hundratals barn anmälda, som bara behöver betala 100 kronor för att delta. Det är precis sådana aktiviteter vi vill fortsätta kunna bedriva, men som skulle vara svårt om vi inte har inkomst från andra håll, säger Jonatan Wik.

Finansborgarrådet svarar

Även Karin Wanngård stämmer in i att dialogen mellan staden och föreningen varit bra.

– För mig som finansborgarråd är det viktigt att träffa och lyssna in aktörer inom föreningslivet. Jag hade ett bra möte med Spårvägen och tar med mig deras synpunkter i vår pågående diskussion. Vårt fokus är att så många barn som möjligt ska lära sig att simma, säger hon.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Johannes Äng