Under tre veckor i juli utförde Kustbevakningen totalt 1 377 kontroller. Av dessa har enbart 25 lett till en brottsanmälan, vilket motsvarar 1,8 procent.

– De genomförda kontrollerna ger oss bilden av en fortsatt positiv trend för nykterheten till sjöss. Båtfolket känner till reglerna och följer dem i stor utsträckning, säger Mikael Furberg, enhetschef på Kustbevakningens operativa avdelning.

Enligt Mikael Furberg har Kustbevakningen sett en beteendeförändring bland båtförare. Fler personer ser till att den som framför båten är nykter om man vet att det ska drickas alkohol.

– Likt en fyllechaffis på land. Det har skett en attitydförändring bland sjöfarare både inom yrkestrafiken och fritidsbåtstrafiken där de flesta anser att det är en självklarhet att vara nykter till sjöss.

"Förut tog man sig en jävel i båten"

Någon som är glad över statistiken är Henrik Hedqvist, ordförande för Blynäsvikens båtklubb i Vaxholm.

– Det är ju jättebra, det är självklart att det hänger ihop med skärpta regler. Jag har sett olyckor som är förfärliga där folk dött på grund av alkohol till havs.

Det är mycket som har förändrats ute på sjön sedan Henrik började segla.

– När jag var ung så var det helt fritt. Då brukade grabbseglingar börja med att man tog sig en jävel i båten och sen drack man hela tiden under resan. Det var inte klokt, säger Henrik Hedqvist.

Skärpt promillegräns

Sedan 2010 har gränsen för sjöfylleri skärpts till 0,2 promille. Lagen gäller alla båtar som är över tio meter, har motordrift eller går snabbare än 15 knop. Henrik Hedqvist tycker att det borde finnas en gräns för mindre båtar också.

– Jag kan tycka att den gamla sjömansandan har försvunnit en del. Folk är inte lika hänsynsfulla och man hejar inte på varandra längre. Det blir också mer vanligt med mindre olyckor med fritidsbåtar, säger han.

Han tror att flera båtförare underskattar säkerheten när de kör onyktra.

– Det bottnar i att havet är stort och man tycker sig ha goda marginaler när man ska göra manövrar. Men vi har både båthamnar och gästhamnar här i Vaxholm. Det är otroligt viktigt med sjövett. 

Henrik Hedqvist, ordförande för Blynäsvikens båtklubb, tycker nykterhetsreglerna kan skärpas ytterligare.

Henrik Hedqvist, ordförande för Blynäsvikens båtklubb, tycker nykterhetsreglerna kan skärpas ytterligare.

Privat