Sedan den 1 februari kan en person förbjudas att vistas på allmän plats om det finns en risk att den utövar brottslig verksamhet med skjutvapen eller sprängämnen. Det nya lagliga verktyget har redan använts i bland annat Botkyrka, Rågsved och Farsta.

Den 23 juli beslutade Åklagarmyndigheten om tre vistelseförbud i Flemingsberg, de första att träna i kraft i kommunen. Enligt områdespolis Reine Berglund är det ytterligare ett förbud på gång.

– Grunden är att förebygga det dödliga våldet mellan nätverken. Det har gjorts ett arbete med kartläggning och daglig lägesuppföljning, hur konflikter ser ut och hur det sett ut historiskt, säger han.

Förbuden har utfärdats till tre män som är folkbokförda i kommunen. Samtliga bedöms av polisen tillhöra en kriminell gruppering som varit aktiv i området och involverad i allvarliga våldsbrott och narkotikabrott. De tre männen har själva tidigare bland annat dömts för människorov, medhjälp till rån och narkotikabrott och grov misshandel.

– Det är några av de personer vi har bedömt är aktiva i den här grupperingen. I det här fallet handlar det om att det finns en påtaglig risk i den här konflikten att det ska användas skjutvapen.

"Det handlar inte alltid om att man måste ha ett gediget brottsregister utan bygger också mycket på våra underättelseuppgifter", säger kommunpolis Reine Berglund. Arkivbild.

"Det handlar inte alltid om att man måste ha ett gediget brottsregister utan bygger också mycket på våra underättelseuppgifter", säger kommunpolis Reine Berglund. Arkivbild.

Angie Gray

Bor intill området

Förbudsområdet är snarlikt för alla tre och innefattar Flemingsbergs centrum, området kring Huddinge sjukhus och Södertörns högskola samt bostadsområden, parker och allmänna platser samt skolgårdar och liknande områden kring förskolor och fritidshem. Förbuden gäller även i fordon.

En av männen bor strax utanför området och därför är det utformat så att han fortfarande ska ha tillgång till busshållplats, pendeltågsstationen, mataffärer och apotek. Om någon av männen påträffas inom förbudsområdet kan en anmälan leda till upp till ett års fängelse.

– Det är en ganska skarp åtgärd som jag tror kommer ha effekt, säger Reine Berglund.

Hur ska ni kontrollera att de här personerna inte rör sig i området?

– Vi områdespoliser lägger enormt med tid och kraft i våra utsatta områden. Vi har bra personkännedom och även kameror att tillgå. Visst går det att tassa in mitt i natten men risken är överhängande att rapporteras och jag tror inte de kommer att tycka det är värt det.

Finns det inte en risk att den brottsliga verksamheten bara flyttar till andra platser?

– Så kan det ju vara. Sätter vi upp kameror så förflyttas det också, men det handlar om att hela tiden störa verksamheten. I det här fallet är det också sannolikt att de är ute efter människor som rör sig i det här området. Sedan kan vi inte utesluta allt för vi kan ju inte sätta ett förbud på hela Sverige.