I mars lämnade arrendatorn på Balingsholm gården. Det är den tredje arrendegården på bara några år som nu står tom och inte är i bruk.

I fjol kunde Mitt i Huddinge berätta att familjen som drev Kastellets gård gav upp och flyttade efter att ha kämpat mot kommunen i flera år. Det större bostadshuset har ett stort renoveringsbehov, men kommunen menade att det skulle bli för dyrt att renovera och ville riva huset. Familjen hade då fått flytta till det mindre huset, som bara är 60 kvadratmeter.

Året innan lämnade arrendatorerna på Björksättra gård efter att ha drivit gården i 15 år. Kommunens inriktning är att den ska användas till något annat än som arrendegård, men gården har stått tom sedan dess.

– Det är olyckligt att tre gårdar står tomma. Det beror på olika omständigheter, men jag är såklart inte nöjd med att tre av fem står tomma, säger Henrik Juhlin (C), ordförande i natur- och stadsmiljönämnden.

Och det lär dröja innan gårdarna fylls av bönder och djur igen.

– Balingsholms gård har en stor underhållsskuld och behöver renoveras. Man behöver också utreda om den ska ställas om till köttproduktion innan den kan annonseras ut, säger Henrik Juhlin.

Nämnden har begärt 5 miljoner kronor för renoveringen i år och 2 miljoner för nästa år. Man räknar med att en ny arrendator kan tillträda i mars 2026.

Under tiden arrenderas markerna ut till Ågesta gård på ett årsbasis. Även de mindre husen på Bjrösättra och Kastellet hyrs ut på korttidskontrakt.

Karin, Daniel och Dante Linder framför huset från 1830, på Kastellets gård. De fick beskedet att huset skulle rivas, eftersom kommunen ansåg att det skulle blir för dyrt att renovera huset. Nu kanske det räddas ändå.

Karin, Daniel och Dante Linder framför huset från 1830, på Kastellets gård. De fick beskedet att huset skulle rivas, eftersom kommunen ansåg att det skulle blir för dyrt att renovera huset. Nu kanske det räddas ändå.

Angie Gray

Huset på Kastellets gård kan renoveras – ändå

När det gäller Kastellets gård har en större utredning gjorts kring renoveringsbehovet av det större bostadshuset.

– Jag stoppade rivningen, jag vill verkligen inte att det ska rivas. Gården blir också lättare att arrendera ut med båda husen. Utredningen visar att en renovering inte kostar lika mycket som man först trodde, men vi måste förhandla kring om vi ska renovera eller riva huset, säger Henrik Juhlin.

Som ett slags ödets ironi kan det alltså bli precis som familjen på Kastellets gård ville; att det större bostadhuset renoveras och två familjer kan sköta gården.

Vad som ska hända med Björksättra gård är fortfarande inte klart, med det ska utredas under året.

Kommunens inriktning i övrigt är att de andra gårdarna ska drivas som arrendegårdar med ett levande jordbruk även framöver. Man tittar även på om Huddinge samhällsfastigheter (Husf) ska förvalta alla kommunens fastigheter, även arrendegårdarna.

– Att tre gårdar står tomma är ett tecken på att det inte fungerat, men det kan bli väldigt bra framåt om vi gör det här ordentligt och seriöst, säger Henrik Juhlin.