Det var den 28 februari i år som polisen av en slump hittade en kartong med dynamit i Viksjö centrum. Polisen hade en ökad närvaro i området eftersom det några dagar tidigare hade hittats ett explosivt föremål inne i en bostad i Viksjö.

När polispatrullen övervakade lådan i väntan på förstärkning såg de två tonåringar gå i riktning mot paketet. Poliserna stannade dem, en 17-åring och en 18-åring. Under tiden som poliserna pratade med tonåringarna plingade det ständigt i en av telefonerna.

Den bomb som polisen hittade på en mur i Viksjö.

Den bomb som polisen hittade på en mur i Viksjö.

Polisen

"Bomb jarfalla"

Polisen fattade misstanke och tog deras telefoner i beslag. I 17-åringens mobiltelefon kom det flera meddelanden via den krypterade appen Signal i en chatt som var döpt till "bomb jarfalla".

Enligt domen hade 18-åringen tidigare under dagen tagit emot ett uppdrag i Signal-appen att mot 15 000 kronor utföra något som beskrivs som att "tända ba som en raket på en port". 18-åringen hörde av sig till 17-åringen som också anslöt sig till Signal-chatten. 18-åringen fick instruktioner om att sätta sig på en restaurang i södra Stockholm och ta med sig handskar och en tändare.

På restaurangen tog de emot en svart sopsäck med en kartong inuti. En taxi beställdes till Viksjö.

Glömde tändaren

Väl i taxin fick de enligt domen adressen till en man som nyligen dömts för ett uppmärksammat mord i den pågående gängkonflikten i Stockholm.

Men på plats insåg de att de glömt tändaren.

"Bror de har inte fkn tändare", står det enligt domen i Signal-chatten.

"Let them. go back", blev svaret.

De ställde kartongen på en mur och gick mot Viksjö centrum för att köpa en tändare. På väg tillbaka greps dem. I lådan låg 2,58 kilo dynamit och en banger som enligt domen skulle antända bomben. Polisens utredning har visat att den skulle orsakat stor skada om den hade exploderat.

18-åringen ses springa in till Viksjö centrum för att köpa en tändare.

18-åringen ses springa in till Viksjö centrum för att köpa en tändare.

Polisens förundersökning

Förnekar brott

Tonåringarna förnekar att de känt till att det rörde sig om en bomb. De menar att de aldrig tittat i lådan och trodde att de skulle skjuta fyrverkerier mot bostaden. Men Attunda tingsrätt skriver i sin dom att bara genom att gruppchatten hette "bomb jarfalla" så talar det "med all önskvärd tydlighet" att de måste ha förstått att det var tal om ett sprängdåd.

Enligt tingsrätten måste de ha förstått att det rörde sig om ett kriminellt uppdrag i och med att de skulle ta emot en större summa pengar.

Ungdomsvård

De både tonåringarna döms till ett års sluten ungdomsvård.

– Jag är nöjd med domen, säger åklagaren Johanna Stigson.

Samuel Westerlund Rashidi, 17-åringens advokat, vill inte ge några utförliga kommentarer kring domen. Men han skriver i ett sms till Mitt i att "Min klient förnekar brott och är naturligtvis besviken över tingsrättens dom. Vi kommer nu sätta oss ner och noggrant överväga om vi ska överklaga domen."

En tredje person, en 17-åring, döms för att ha gjort iordning bomben och lämnat över den till de andra två.

Polisen har dock inte kunnat identifiera några av de andra personerna i chatten och vet därför inte vem eller vilka som ska ha varit anstiftare till uppdraget.

Det finns ännu ingen misstänkt för det explosiva föremål som hittades några dagar tidigare inne i en bostad i samma område, meddelar åklagaren.