Hela ombildningsprocessen har fått ett omfattande rättsligt efterspel då en rad oegentligheter pekats ut i en särskild granskning.

Så sent som i maj i år dömdes den tidigare ordföranden i Svea Hovrätt att betala skadestånd på nästan 10 miljoner kronor till föreningen för att ha sålt lägenheter till underpris till släktingar, bekanta och andra utomstående som inte varit hyresgäster.

Nu väcks även åtal mot mannen, som är misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman, något som Hem&Hyra var först att berätta.

Grovt ocker

Grovt bedrägeri gäller att han och en annan person ska ha vilselett Länsförsäkringar att betala ut ett lån på över 1,5 miljoner kronor för en bostadsrätt som redan var såld till den tidigare ordföranden.

Hans fru åtalas för grovt penningtvättbrott för att hennes konto ska ha använts vid affären.

Åtalspunkten grov trolöshet mot huvudman gäller att mannen ska ha missbrukat sin förtroendeställning genom att lägenheter sålts till underpris. Enligt åtalet innebar det att bostadsrättsföreningen gick miste om 5,7 miljoner kronor.

Dessutom åtalas en ombildningskonsult för grovt ocker då denne ska ha fått bostadsrättsföreningen att teckna ett privatlån med väldigt hög ränta för att sy ihop affären, utan att möjligheten att i stället utöka ett befintlig lån hos Nordea undersöktes.

Konsulten åtalas även för grovt bedrägeri för att ha vilselett Nordea att på felaktiga grunder betala ut ett annat lån på över 134 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen.

Alla åtalade nekar

Bostadsrättsföreningens nuvarande styrelse anser att åtalen speglar verkligheten och hoppas att de brott man menar har begåtts ska få konsekvenser.

Alla de åtalade nekar emellertid till brott. Den tidigare ordföranden har tidigare förklarat för Mitt i att han känner sig utpekad som ensam ansvarig trots att han bara var en av flera i styrelsen vid tiden för ombildningen.

– Och jag har inte haft någon egen vinning så vad skulle jag ha haft för motiv? Jag lyckades genomföra ombildningen och det här är tacken, sa han då.