Övergreppet ägde rum i april i södra Stockholm. En taxichaufför skulle köra en man med intellektuell och fysisk funktionsnedsättning från hans gruppboende till en daglig verksamhet.

Under resan började chauffören göra sexuella inviter mot mannen och stannade sedan bilen, där han utförde en sexuell handling på honom.

När mannen senare anlände till den dagliga verksamheten berättade han för personalen vad som hänt i taxin.

Stark bevisning

"Brottsoffrets berättelse ligger till grund för bedömningen i målet. Den får även starkt stöd av den övriga bevisningen som bland annat består av vittnesmål, it-forensiska analyser samt analysresultat som visar att dna från taxichauffören påträffats på brottsoffret," skriver polisen på sin hemsida.

Taxibolagets loggar visar också att bilen stod stilla i cirka tio minuter kort efter att mannen hämtats upp. 

Tre års fängelse

Domstolen konstaterar att mannen befunnit sig i en situation där han haft klart begränsade möjligheter att värja sig mot ett sexuellt övergrepp, samt att han inte har kunnat samtycka till den sexuella handlingen, något taxichauffören borde ha insett.

Chauffören, som nekar till brott, har dömts till tre år och tre månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till mannen på 240 000 konor.