Norra och Södra Ängby är det, liksom Pungpinan – men inte Tallkrogen.

Vällingby är det – men inte Farsta.

Årsta torg är det – men inte gågatan i Hökis.

Är vad då? Jo, vi snackar riksintressen; kulturmiljöer som är så nationellt värdefulla att staten ska bevaka och skydda dem.

– När Tallkrogen byggdes var det väldigt strikta regler. Det skulle vara ett visst antal fruktträd i trädgården och husen skulle ha vissa kulörer, berättar Bo Hjulström, ordförande i Tallkrogens trädgårdsstadsförening.

Tallkrogen började byggas på 30-talet för att åtgärda trångboddheten för stadens arbetare. Riksantikvarieämbetets motivering till varför Norra Ängby är ett riksintresse, skulle mot den bakgrunden kunna gälla även här: ”ett stort och enhetligt 'småstugeområde' planerat för arbetare, vilket visar stadens satsning på självbyggeri på 1930-talet”.

Men även om nya riksintressen kan läggas till med tiden, tror Bo Hjulström att tåget har gått för Tallkrogens del. Han menar att området har tappat sin enhetlighet, i och med att fler färger och andra variationer numera förekommer.

– Det har passerat en punkt. Det är lite synd, skulle det bli ett riksintresse skulle det behövt ske tidigare, säger han.

På gott och ont

Samtidigt är han själv ingen byggnadspuritan. Sedan i fjol är det röda takteglet täckt av en solcellsanläggning. Det hade kanske inte varit möjligt i ett område med högre skyddsvärde.

– Vi hade inte haft lika stor frihet. Jag hade en kollega som bodde i Södra Ängby och där var det väldigt svårt med bygglov, konstaterar Bo Hjulström.

Total vilda västern är det knappast i Tallkrogen heller. Det finns ju andra regler och klassificeringar. Stockholms stadsmuseum har bedömt att småhusområdet är en kulturhistoriskt värdefull miljö. Husägarna tvingas i regel strida ett tag för de där solcellerna, vilket Mitt i berättat om i tidigare artiklar.

Samma klassificering gäller för övrigt centrumanläggningen med gågatan i Hökarängen och de flesta fastigheterna i Farsta centrum.

En bit av kyrkogården

Men den som inte nöjer sig med det, utan absolut vill besöka ett riksintresse – som dessutom är världsarv – kan bege sig till Skogskyrkogården. Den tillhör till största delen Enskede-Årsta-Vantör, men sydligaste delen ligger faktiskt inom Farsta stadsdelsområdes gränser.