Nedstängningen av det fasta telefonnätet har pågått i flera år och nu har turen kommit till Sollentuna.

Det gamla nätets koppartråd ska klippas i september. Det beskedet hade även Ingrid Silvhagen i Edsberg fått. Ändå stängdes hennes fasta telefon ner redan i mitten av juni.

– Plötsligt klippte de bara linjen. Jag ringde Telia och då skickade de en ny telefon, men det tog tio dagar innan den kom. Mamma var isolerad. Telefonen är hennes livlina, säger Ingrid son Bernt Silvhagen.

"Är ju något helt annat"

Den nya telefonen har kommit och Bernt har åkt till Edsberg för att hjälpa sin mamma att förstå sig på hur den fungerar.

Bernt Silvhagen gör sitt bästa för att förklara för sin 101-åriga mamma hur den nya telefonen funkar.

Bernt Silvhagen gör sitt bästa för att förklara för sin 101-åriga mamma hur den nya telefonen funkar.

Tomas Stark

– Den här blå knappen, trycker du på den så är det som att lyfta på luren, förklarar Bernt.

– Jaså, minsann, säger Ingrid.

– Och trycker du på den blå knappen igen så lägger du på luren, fortsätter Bernt.

– Oj, vad säger du? Det är ju något helt annat, säger Ingrid.

Den nya telefonen liknar annars en ”vanlig” telefon, och har stora tydliga knappar, men det är i själva verket en mobiltelefon med ett simkort i.

Svårt att höra

Problemet är att Ingrid har svårt att höra den. Bernt testar att ringa med sin mobiltelefon, men hans mamma uppfattar inte signalen.

Bernt berättar att han har ringt tidigare under dagen, men utan att få svar.

– Då var jag nog i köket, säger Ingrid.

Tidigare hade hon en telefon i köket och en i vardagsrummet, men nu kan hon bara ha en telefon. Å andra sidan kan man dra ut den ur väggen så Ingrid skulle kunna lägga den på rullatorn och ha den med sig när hon flyttar sig i lägenheten.

– Tekniken går framåt, men jag begriper ju inte, säger Ingrid.

Inga ringsignalhjälpmedel

En annan utmaning är att de ringsignalhjälpmedel Ingrid hade förut, som gjorde att hon uppfattade när det ringde, inte fungerar till den nya telefonen.

– Det ska komma ersättning senare i sommar, men nu är det ju svårt. Jag förstår inte varför de klippte linjen redan nu. Hade de väntat till september som de sagt så hade mamma fått mer tid att förbereda sig och kanske kunnat få hjälpmedlen i tid. Telia verkar inte ha gjort någon konsekvensanalys, säger Bernt.

"Väloljad process"

Men en sådan har gjorts, förklarar Irene Krohn, pressansvarig på Telia Sverige.

– Kopparnätet började tas ner redan 2009, vi är i slutfasen nu. Det var lite skumpigt i början, men nu är det en så väloljad process att det nästan aldrig blir några problem, säger hon.

De som fortfarande har analog telefoni får information ett år innan det stängs ner, berättar Irene Krohn.

– Det är viktigt med tidig och tydlig information eftersom det i mångt och mycket är äldre som fortfarande har fast telefoni.

Att det inte funkade som det skulle i just Ingrid Silvhagens fall beror på att det blev flera missförstånd som gjorde att hennes analoga telefon stängdes av innan en ny lösning var på plats och igång.

Många byter direkt

Många väljer att byta till digital telefoni redan när de får information om att det analoga nätet ska stängas ner, hellre än att ”harva vidare” med det gamla systemet, förklarar Irene Krohn.

De som ännu inte har gjort sitt val har till den 30 september på sig. Då klipper Telia de koppartrådsförbindelser som ännu finns kvar i Edsberg och i andra områden i Sollentuna.