Fotboll, parkour, boxning, thaiboxning, cricket, karate, prova på-DJ-station och uppblåsbar hinderbana. Det är bara ett axplock av alla sporter och aktiviteter som erbjöds under de mellersta dagarna i juni på Alby folkhälsopark när Botkyrka summergames sparkade igång sommaren för Botkyrkas, och Storstockholms, sommarlovslediga barn och unga.

Ett av de över 1 000 barnen som besökte parken var Elissa Fakhouri, 6, från Hallunda. Hon har just sparrat med en av tränarna från Botkyrka Shukokai Karate, en av de lokala karateklubbarna.

– Det var bra. Att få sparkas, säger hon.

Elissas mamma berättar att hon började på teakwondo efter att hon testat på kampsporten under ett tidigare wintergames. Hon spelar också i ett tjejlag för Konyaspor.

Elissa Fakhouri får till en riktig pangträff när hon tar sig an cricket under Botkyrka summergames.

Elissa Fakhouri får till en riktig pangträff när hon tar sig an cricket under Botkyrka summergames.

Albin Tingstedt

– Hjärnan och kroppen mår bra av att röra på sig, säger Elissa Fakhouri.

Tusentals besökare

Botkyrka games är samlingsnamnet på de dagar under sommaren och vintern som Botkyrka arrangerar flera prova på-aktiviteter tillsammans med de föreningar som finns i kommunen.

Dagarna lockar flera tusen besökare både på sommaren och på vintern, och långt utanför Botkyrkas gränser. Aktiviteterna riktar sig till barn och unga 6–15 år och det kostar inte besökarna en enda krona.

Vintermotsvarigheten, wintergames, hade för första gången i år en dag enbart för barn med särskilda behov. Trots att det var omtyckt och uppskattat av barnen och föräldrarna som var på plats, blev det inget liknande under summergames.

– Förhoppningsvis kan vi ha det nästa år, säger Tobias Celik, idrottsutvecklare på Botkyrka kommun.

"Vill bli starkare"

En annan som också hittade till karaten var Ayia Petersson, 9. Hon har åkt hela vägen från Vårberg för att kunna vara med på summergames. Hon hade span på specifikt karaten.

– För min dröm är att hålla på med karate, säger hon.

Varför vill du syssla med just karate?

– För att jag vill bli starkare, modigare och fightas.

Ayla Petersson, 9, tog sig hela vägen från Vårberg till Alby för att kunna delta på summergames. En av favoritgrejerna var "bumperballs".

Ayla Petersson, 9, tog sig hela vägen från Vårberg till Alby för att kunna delta på summergames. En av favoritgrejerna var "bumperballs".

Albin Tingstedt

Ayia Peterssons mål är att en dag övertyga sin mamma om att hon får hålla på med karate även utanför ramen för Botkyrka summergames.

– Men hon säger att vi får se, säger Ayia Petersson.