Kålltorp

En ström av förväntansfulla elever och föräldrar är på väg på mot Ånässkolan – till fots eller på cykel. Inga skjutsande föräldrar är längre välkomna att köra eller parkera i anslutning till skolan. I samband med skolstart har en bilfrizon införts här.

– Nu kan föräldrarna slippa ha ont i magen av oro att barnen skadar sig och barnen själva kan känna trygghet. För eleverna är det även en viktig självständighetsfråga att kunna ta sig till skolan på egen hand, säger Karin Pleijel kommunalråd (MP) som har varit drivande i frågan.

Förr. Trafiken runt Ånässkolan i Olskroken har länge varit stökig på mornarna när många föräldrar skjutsar sina barn.

Förr. Trafiken runt Ånässkolan i Olskroken har länge varit stökig på mornarna när många föräldrar skjutsar sina barn.

Dino Soldin (arkivbild)

Mitt i Göteborg har tidigare rapporterat om trafikkaoset som länge har varit ett problem runt skolan. Rektorn Anders Kjellander som är positiv till förändringen beskrev situationen i våras:

– Vi har en stökig situation utanför vår skola, framför allt på morgonen. Mycket bilar och vissa som kör förbi fort. Det är många föräldrar som lämnar vilket gör att barn kanske inte går eller cyklar till skolan.

"Minska skjutsningshysteri"

Det är också bakgrunden till varför just Ånässkolan är först ut, efter dialog med berörda, med en bilfrizon.

Näst ut är Tångenskolan i Tuve och på sikt hoppas politikerna att alla skolvägar i Göteborg ska vara trygga.

– Det handlar om att minska skjutsningshysterin som lätt blir en ond spiral. När många skjutsar vågar man helt enkelt inte släppa sina barn själva och då blir det fler som skjutsar som egentligen inte vill det. Det måste man bryta och vi glada att vi kan göra det här nu, säger Karin Pleijel.

Hur blir det för familjer som bor långt från skolan?

– På ett säkert avstånd är det utmärkt var man kan lämna och hämta sina barn. Det är såklart inte möjligt för alla att gå eller cykla men den sista biten får man promenera tillsammans med barnen.