– Det var väldigt fint att så många stöttade oss. Jag blev faktiskt tårögd, säger Anders Jöfeldt, kaféansvarig i Edsvikens TK:s styrelse.

Han berättar att klubben driver det lilla fiket intill tennisbanorna på Sportvägen utan vinstintresse. Ungdomarna som står i kassan får lön, men för de vuxna handlar det om ideellt arbete.

– Vi har fiket som en service till våra medlemmar och andra som spelar här, men det är uppskattat även av folk som promenerar längs vattnet och av dem som bor i närområdet. Ibland kommer det ner några ungar med ett par skrynkliga 20-lappar, då har föräldrarna skickat ner dem för att gå och köpa en Magnum eller nåt, säger Anders Jöfeldt.

Tilliten fick en törn

Ett par dagar före skolavslutningen hade morgonens frukosttennis avslutats och tränarna höll på att förbereda för ett tennisläger för barn och ungdomar.

– Den tiden är det väldigt få kunder och vi har en skylt med swishnummer så att den som vill kan handla utan att få hjälp, säger Anders Jöfeldt.

Den tilliten fick sig en törn den här morgonen. Enligt Anders gick några skolelever på skolutflykt gick in i kafét och tog för sig utan att betala.

– Min dotter ringde och sa att de tog en massa glass och dricka utan att swisha. Till slut kunde min dotter och en kompis med hjälp av tränarna få stopp på det och stänga kafét. Vi jobbar hårt för att få kafét att funka så när det här hände blev vi ledsna, säger Anders Jöfeldt.

"Fyllde oss med hopp"

En annan styrelsemedlem, Anja Nisshagen, postade ett inlägg om händelsen i Facebookgruppen Sollentunatipset! och uppmanade de som hade försett sig att swisha i efterhand för det de hade tagit.

Inlägget fick spridning och snart började mängder av Sollentunabor swisha bara för att de ville stötta klubben. Så småningom kände sig Anja Nisshagen nödgad att uppdatera sitt inlägg och förklara att klubben nu ”fått så många bidrag att vi börjar bli generade”.

– Vi blev omtumlade och framförallt tacksamma! Känslan av att det finns så många omtänksamma människor i Sollentuna fyllde oss med hopp, säger Anja Nisshagen.

Hela förlusten täcktes

Dessutom tog rektorn på skolan kontakt med klubben och berättade att de hade tagit upp händelsen och pratat med eleverna.

– Det känns bra tycker jag. Även om det inte var jättestora mängder som stals så var det betydande för oss, säger Anders Jöfeldt.

Men privatpersoner som swishade gjorde alltså att klubbens förlust täcktes upp.

– Ja, vi fick nog till och med lite mer än vi hade förlorat. Men framför allt känns det bra att veta att så många ställer upp när det verkligen gäller, säger Anders Jöfeldt.