– Jag tycker väldigt bra om området. Oscar-Fredriksborg är en fantastisk byggnation, säger Vaxholmsbon Anders Kroon, på promenad längs vattnet.

Byviksfortet, Rindö, Vaxholm

Byviksfortet, Rindö, Vaxholm

Malin Lövkvist

Vi får syn på honom från fästningens topp. Nerför slänten, bland gräs och gullvivor, går det fort. Uppför desto tyngre, och säkert en tanke eftersom det handlar om en försvarsansläggning.

Stål och betong

Oscar-Fredriksborg på östra Rindö byggdes på 1870-talet. Då hade man insett att Vaxholms kastells stenmurar var föråldrade. I stället var det betong och stål som gällde, och att utnyttja terrängen.

Därför sprängdes delar av borgen ut i själva berget. Syftet var däremot detsamma som det varit i Vaxholm ända sedan 1500-talet: Att försvara huvudstaden mot inkräktare.

Visste du att Oscar-Fredriksborg är riksintresse?

– Nej, säger Anders Kroon.

– Men det är klart, det måste det ju vara. Det är ju enda infarten till Stockholm.

Oscar-Fredriksborg sedd från Fredriksborg på Värmdö.

Oscar-Fredriksborg sedd från Fredriksborg på Värmdö.

Malin Lövkvist

Vaxholms tradition som ”Stockholms lås" är en tung anledning till varför delar av kommunen anses vara viktiga att bevara. Fast riksintresset ”Stockholms farled och inlopp" omfattar mycket mer än så.

Inte bara fästningar

Området består även av delar av Värmdö, Nacka och Lidingö och både äldre och senare farleder till Stockholm. Dessutom spår dessa satt i form av allt från militäranläggningar till småstadsmiljöer, sommarnöjen och olika kommunikationer, som, enligt Riksantikvarieämbetet, ”speglar levnadsbetingelserna för innerskärgårdens befolkning alltsedan medeltiden”.

Fast åter till befästningarna. Mittemot Oscar-Fredriksborg på andra sidan Oxdjupet i Värmdö syns Fredriksborgs fästning byggd efter rysshärjningarna 1719.

På Rindö finns dessutom ännu fler försvarsanläggningar, främst Rindö redutt och Byviksfortet.

Övervuxet och nedklottrat

Anders Kroon tipsar om det senare, byggt cirka 20 år efter Oscar-Fredriksborg, och därför ännu lite modernare. Men inte alls lika mysigt, om man nu kan beskriva det så.

Det trekantiga fortet är byggt direkt i berget omgivet av djupa vallgravar som man når via porten prydd med Oscar II:s namnchiffer. En hel del vegetation, klotter och skräp höjer inte mysfaktorn.

Så sent som 2008 ingick Byviksfortet i ett antal befästningar runtom i landet som staten önskade sälja. Om det fortfarande är aktuellt är oklart. Däremot nämndes fortet tidigare under våren när kommunens stadsbyggnadsförvaltning diskuterade nedskräpade områden på Rindö.