90 procent av befolkningen i Stockholm planerar att minska sin elanvändning i vinter, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Vattenfall.

Många kan tänka sig att släcka lampor och undvika att fylla upp hela badkaret med varmt vatten.

Men andra saker vill vi absolut inte ändra på.

Att minska tv-tittandet eller duscha kallare är de åtgärder som flest drar sig för i Stockholm. Att duscha mer sällan lockar inte heller.

En modern tv drar dock inte speciellt mycket el. Däremot kan en svalare tvagning ge positiva resultat på elräkningen.

– Uppvärmning av varmvatten står vanligtvis för 25 procent av ett hushålls årskonsumtion. Att sänka temperaturen med en grad i duschen kan innebära en elbesparing på fem procent per år, säger Lasse Ejeklint, klimat- och energicoach på Vattenfall.

Bland stockholmarna i undersökningen anger hela 73 procent höga kostnader som det främsta skälet till att ändra vanor och rutiner.

ENKÄT PÅ STAN: Ingen gillar kallt vatten på kroppen.

Kan du tänka dig att duscha kallare för att spara el? 

Christel Lindborg

Christel Lindborg

Michael Toll

Christel Lindborg, 69:

– Nej, jag vill inte duscha kallt. Men jag är noga med att släcka i rummen när jag går och försöker göra flera saker i ugnen samtidigt när jag lagar mat.

Thomas Bergholtz

Thomas Bergholtz

Michael Toll

Thomas Bergholtz, 62:

– Nej, jag duschar precis som vanligt. Men jag gör det snabbt. Däremot har jag dragit ner temperaturen hemma. Så mycket kallare hemma, men vanlig värme i duschen.

Rahul Jain

Rahul Jain

Michael Toll

Rahul Jain, 38:

– Nej, det klarar jag inte av. Istället använder bara de lampor jag verkligen behöver. Och diskmaskinen fylls numera alltid upp till bredden innan den körs.

Joakim Fogelberg

Joakim Fogelberg

Michael Toll

 Joakim Fogelberg, 36:

– Jag är extremt varmblodig och skulle egentligen kunna duscha kallt, men det har jag inte börjat med. Men jag tänker på att spara el. Så fort det blir ljust på morgonen släcker jag alla lampor. Självklart har man julgrejer igång, men inte mer än nödvändig.