Det bubblar i Rågsved. Om ett par år går flyttlasset för stadsdelsförvaltningen, med runt 500 anställda, från Slakthusområdet till Kumlagatan. Och nu planeras ett nytt allaktivitetshus intill centrum.

Tolvåriga tvillingarna Ashley och Aaron Olaosun ser fram emot ett sådant.

– Det vore bra med ett chillrum. Lite soffor och fåtöljer, kanske ett kylskåp med läsk som man får ta, säger Ashley Olaosun och fortsätter:

– Ungefär som Musikhuset i Norsborg.

Rågsvedsbornas idé

Idén om ett aktivitetshus kommer ursprungligen från boende i Rågsved. Önskemålet lyftes under de medborgardialoger som stadsdelsförvaltningen ordnade i början av pandemin. Mötesplatsen ska vara i den del av Rågsvedsskolan som tidigare inrymde en friskola.

I Rågsvedsskolans lokaler, där det tidigare låg en friskola, ska det öppna ett allaktivitetshus.

I Rågsvedsskolans lokaler, där det tidigare låg en friskola, ska det öppna ett allaktivitetshus.

Angie Gray

Planen är att fritidsgården, öppna förskolan och kulturskolan, ska flytta dit från de nuvarande lokalerna i centrum.

– Men det finns utrymme för mer än så. En förhoppning är att vi ska samarbeta med föreningslivet och kulturförvaltningen. Om det finns möjlighet så kan det bli aktuellt med en fritidsbank där man kan låna fritidsutrustning. Men det kan också bli någon annanstans. Vi håller på att titta på den frågan parallellt, säger Jenny Johansson, avdelningschef på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Ateljéer och gratisaktiviteter

När Mitt i ställde frågan på Facebook vad folk vill se i lokalen nämns bland annat bibliotek, ateljéer, kurser, högstadieskola, hyresrätter och gratis aktiviteter för barn och ungdomar.

Nu bjuds Rågsvedsborna in för att tycka till om vad de vill ha i möteslokalen. Det första öppna mötet hölls i Rågsvedsskolans matsal i måndags, och nu på onsdag 22/5 klockan 17.30 är det dags igen. Ytterligare en träff är planerad den 27/5. Representanter från staden finns på plats och förvaltningen bjuder på en lättare måltid.

Men när den nya mötesplatsen kan slå upp portarna är oklart. Till att börja med inväntar förvaltningen en offert för vad det kostar att utreda hur lokalerna behöver anpassas.