Solen skapar små solkatter på fönstren längs med fasaderna på Atlasmuren, men kontrasterna blir stora när vi tar oss in till det murriga området under bron. Gamla tvättmaskiner, sopor och en stark doft av urin möter oss när Max Hänni, boende i huset Atlasmuren 18, visar oss runt.

Stockholms stad ansvarar för att städa området, ändå är det fullt av sopor under Sankt Eriksbron.

Stockholms stad ansvarar för att städa området, ändå är det fullt av sopor under Sankt Eriksbron.

Angie Gray

– Det här har blivit en plats för nedskräpning och klotter som kostar föreningen rätt mycket pengar att sanera varje år, säger Max Hänni.

För att få bukt med problemen satte Trafikkontoret upp en grind i anslutningen till huset 2015. En grind som de boende i huset anser vara en tillfällig lösning på problemen.

Löser inga problem

– Grinden löser inget i sig, speciellt inte när den står öppen. Staden sätter dit grinden för att slippa ta ansvar och istället har det här området blivit en gråzon, det är supertråkigt att det ska vara så.

Föreningen överklagade grinden och menade att den dessutom satts upp utan bygglov.

– Jag kan inte tala för alla i huset, men vissa menar att det bör gå rätt till och att tillstånd ska finnas om en grind ska sättas upp. En grind hindrar ju oss som lever här från att ta del av den här ytan. Det sitter kontor hela vägen upp till gatuplan och det skapar problem för deras tillgänglighet. 

Bron ska renoveras

I år ska Sankt Eriksbron renoveras, och de boende i Atlasmuren 18 mottog ett brev från staden – där de frågade vem som har rådighet över grinden.

Max Hänni frågar sig vad de som hyr kontor under bron tänker om underhållningen.

Max Hänni frågar sig vad de som hyr kontor under bron tänker om underhållningen.

Angie Gray

– Det var först då som grinden blev ett problem för min del. För då betyder det att de själva inte har någon koll på vem som har satt upp grinden och ingen aning om vem som ens har nyckeln. Där tycker jag att det som skattebetalare känns helt fel, säger Max Hänni.

Förstår frustrationen

Hos trafikkontoret håller de med om att situationen är lite märklig, men menar att brevet som Max Hänni hänvisar till var mångtydigt.

– Att återta rådighet över marken här i sammanhanget syftade på att få koll på vilka som har åtkomst till grinden och hur ytorna används. Att staden har juridisk rådighet över platsen och grinden visste vi, skriver Magnus Johansson, presskommunikatör vid trafikkontoret, i ett mejl.

Samtidigt som han förstår frustrationen menar Magnus Johansson att det är svårt att hålla koll på nedskräpningen då det upprepade gånger varit obehöriga som brutit sig in.

– Vad vi kan se så verkar det vara många som över tid har fått åtkomst till platsen, vilket gör det svårt att avstyra nedskräpning, skriver han.

Framåt hösten börjas renoveringen av Sankt Eriksbron, och grinden kommer då att tas bort.

–  När kan jag inte säga på rak arm och efter det återstår att se om och hur det kommer att sättas tillbaka igen.