På sprututbytet vid Sankt Görans sjukhusområde har missbrukare kunnat byta till sig rena sprutor och kanyler.

Men allt färre personer ­söker sig till regionens sprututbyten i innerstan och verksamheten vid Sankt Göran har dessutom skett i en paviljong med tillfälligt bygglov som inte kunnat förlängas ­efter 31 december 2024.

Viktigt att följa

Därför bestämde regionen ­tidigare i år att stänga mottagningen i Stadshagen – i stället ska besökarna åka till Södermalm och Maria sjukhus där det andra sprututbytet ligger. I maj stängde regionen verksamheten i Stadshagen.

– Övergången har gått väldigt bra, nu ska vi bevaka om lokalerna på Södermalm är de rätta eller om de behöver bli större, säger Martin Kåberg, medicinskt ansvarig för Stockholms sprututbyten.

Martin Kåberg, överläkare och chef för akut- och heldygnsvården vid Beroendecentrum Stockholm.

Martin Kåberg, överläkare och chef för akut- och heldygnsvården vid Beroendecentrum Stockholm.

Oskar Omne

På Södermalms sprut­utbyte brukade det komma 41 besökare i snitt varje dag före sammanslagningen och till Stadshagen cirka 25 ­besökare.

Efter stängningen i Stadshagen kommer det nu i snitt 64 besökare per dag till ­Södermalm.

– Vi har inte sett någon dramatiskt trend där vi tappar besökare, men det är så klart jätteviktigt att följa.

Parallellt med att sprut­utbytet lämnar Kungsholmen pågår en centralisering av beroendevården i Stockholm. Beroendeakuten på Södermalm stänger vid årsskiftet och patienter hänvisas i  stället till Sankt Görans sjukhusområde.

”Ganska dåligt”

Området kring Maria sjukhus klassas som öppen drogscen. Polisen har inte sett någon större förändring där.

– Men läget är redan ganska utsatt i de kvarteren, så förändringar märks inte i samma utsträckning, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Pekka Pääkkö

Däremot har polisen fått indikationer på att personer i missbruk som tidigare inte rört sig i området, letat sig till Medborgarplatsen, Björns trädgård och Fatbursparken.

– Men sannolikt är det inte bara en effekt av att sprut­utbytet flyttat. Det kan även bero på att vi haft insatser kring västra Södermalm ­eller att antalet ordningsvakter har minskat.