Under sommaren har staden flyttat papperskorgar på Kungsholmen och installerat fler smarta, komprimerande soptunnor på platser med många besökare, som Hornsbergs strand, Kristinebergs strandpark och Karlfeldtsparken i Fredhäll.

Samtidigt har till exempel Sven Wallanders park vid Rådhuset och Rudbecksparken i Fredhäll blivit av med samma sorts tunnor.

Är försenad

– Vi vill få ut som mycket som möjligt av systemet med smarta papperskorgar och därmed en så optimerad renhållning som möjligt, säger Karin Ekrin, avdelningschef på parkmiljöavdelningen.

Men i Fredhäll har det inte blivit någon succé. I Karlfeldsparken försvann flera vanliga korgar och ersattes av en enda smart soptunna som dessutom varit ur funktion en stor del av tiden. Ytterligare en sådan tunna skulle ha kommit till parken, men är försenad.

Kalas för råttor

I Rudbecksparken försvann i stället tre smarta tunnor eftersom de ansågs behövas på andra platser, men där har inte ersättningskorgarna kommit upp än. Även i Tora Dahls park har ersättningskorgarna blivit försenade.

Överfull sopkorg i  Fredhäll.

Överfull sopkorg i Fredhäll.

Läsarbild

”Det räcker med en kväll med fint väder så har alla råttor ett smörgåsbord att kalasa på”, skriver en läsare i Fredhäll.

En annan som reagerat är Yazmine Mezán. Hon tycker att det är frustrerande att se soporna i parkerna och menar att det är för få sopkorgar i området.

– Jag är hundägare och får ta hem bajset då det knappt finns några papperskorgar alls i Fredhäll.

Yazmine Mezán med sin hund i Fredhäll.

Yazmine Mezán med sin hund i Fredhäll.

Läsarbild

Karin Ekrin menar att flytten med korgarna inte gått så smidigt som staden hoppats och att det därför blivit skräpigt på vissa ställen i sommar.

Varför tog man bort korgar innan det fanns ersättningskorgar?

– Vi hade gärna sett att det bytet hade skett sömlöst, men entreprenören fick inte till det utan det blev ett glapp.

Omfördelningen i Fredhäll är inte utvärderad än, men hon hoppas att ersättningskorgar är på plats nästa vecka.

– Vi ser nu över att alla platser är utrustade med rätt papperskorgar. Därefter ska vi utvärdera effekten.