Avfallshärvan omfattar ett 20-tal platser runt om i landet och ett flertal personer står åtalade misstänkta för bland annat grovt miljöbrott. I Botkyrka gäller det företaget Think Pinks sophögar i Kagghamra och Kassmyra.

– Mig veterligen finns det ingen lika omfattande förundersökning avseende miljöbrott. Förundersökningsmaterialet beräknas uppgå till 40 000 sidor, säger Linda Schön, en av åklagarna i ärendet, i ett uttalande.

Redan under sommaren och hösten 2022 skickades stora delar av förundersökningen till de misstänkta och deras advokater. Först när försvaret har fått möjlighet att gå igenom materialet ska åklagarsidan besluta om det blir åtal eller inte.

Brinner fortfarande

Samtidigt förblir sopberget i Kagghamra kvar, täckt med ett tjockt lager sand.

Månadsvis mäts temperaturen i sophögen som fortfarande glöder på sina håll. Vid senaste mätningen visade termometern 28 grader – fortfarande för varmt för att göra något åt soporna.

– Den rekommendation som vi har fått från konsultföretaget är 20 grader. Om man gräver innan dess finns det en risk att högen flammar upp på nytt, säger Jelinka Hall, miljöchef på Botkyrka kommun.

När når vi 20 grader?

– Det är jättesvårt att svara på. Det är väder och vind som påverkar det, och på sistone har vi inte haft det jättekallt.

"Inga sådana planer"

Men vad som ska göras när högen når det önskvärda 20-gradersmålet är heller inte klart.

– Vi avvaktar provtagningar på högen och kontrollrapporten som ska presenteras till kommunen när alla prover är klara. Då kanske vi är mer på det klara och har en bättre uppfattning om vad vi ska göra framåt. Men just nu finns det inga klara planer på vad som ska göras när högen är 20 grader.