Alla p-platser i västra stadsdelen tas bort den 19 maj. Gatorna i västra Gamla stan, Mälartorget och Kornhamnstorg ska vikas åt fotgängare, utemöbler, grönska och uteserveringar.

Förändringarna görs inom ramen för Levande Stockholm, likt sommargågatorna.

– När hela Munkbrokajen öppnar i sommar blir den, tillsammans med torgen, fantastisk i kvällssolsläge, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Han menar att kvarteren runt Stora och Lilla Nygatan har stor outnyttjad potential.

– Verksamheterna där kan expandera mer. Folk får möjlighet att slå sig ner och ha mer grönska omkring sig.

Vid Munkbrohamnen, unge­fär där helikopterplattan tidigare låg, ska en kajbalkong läggas ut – en sorts flytbrygga med sittplatser. På kajen kan det göras plats för till exempel kiosker och foodtrucks.

Karta över stadsmiljözonen i Gamla stan.

Karta över stadsmiljözonen i Gamla stan.

Stockholms stad

Zonen får kritik

Men många i Gamla stan är kritiska.

– Allt buller kommer från tunnelbanan och Centralbron. Leden ansvarar också för avgaserna här. Men det gör man ingenting åt. Körandet här inne är bara en liten del av det. Och får vi fler uteserveringar ger det ännu mer ljud, säger Jan von Heland, ordförande i föreningen Gamla stan i samverkan.

– Ska Gamla stan förbli levande är det viktigare att skapa en bra livsmiljö för dem som bor här, de som håller stadsdelen levande. Utan dem blir allt bara en kuliss.

Katarina Malmgren, ordförande Gamla stans företagarförening och Jan von Heland, ordförande i Gamla stan i samverkan.

Katarina Malmgren, ordförande Gamla stans företagarförening och Jan von Heland, ordförande i Gamla stan i samverkan.

Victor Malmcrona

Har överklagats

Införandet av zonen har överklagats till förvaltningsrätten. Drygt 70 personer har skrivit under inlagan. De är kritiska till bristen på dialog och att runt hälften av alla p-platser i stadsdelen tas bort, då det försvårar leveranser och ställer till det för grannar som behöver bil i vardagen.

– Säkert kan några lämna bilen, men det finns de som kommer att behöva flytta eller stänga sina verksamheter. Man plockar bort en vital funktion för företagare och boende utan att komma med några alternativ, säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening.

Hon menar att företagarna fortfarande brottas med effekterna av pandemin och allt högre hyror.

– De har ignorerat problem vi lyft fram i flera års tid, för att nu bara ställa ut lite blomkrukor och fixa fler uteserveringar. Vi gläds med uteserveringarna, men den företagare eller boende som behöver ställa ifrån sig bilen blir inte direkt lyckligare av ytterligare en plats till att dricka öl på.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Stockholms stad

Kommer inte tillbaka

Lars Strömgren tycker det är bra att synpunkter lyfts fram.

– Vad gäller p-platser ser vi att det är en bra lösning att renodla dem till Skeppsbron, vilket gör att färre åker runt och letar plats. Samtidigt kan de med boendeparkering i Gamla stan stå i hela innerstan och i närliggande garage.

– Det vi gör i sommar är att testa saker inom ramen för Levande Stockholm för att känna på hur det kan se ut.

Kommer p-platserna tillbaka?

– Nej, det gör de inte.