För många når sommaren sin kulmen någon gång i juli, men i Skarpnäck kan den komma senare. Den 25 augusti är det premiär för Skarpnäckfestivalen. Det är den stora finalen på en Skarpnäcksommar där stadsdelsförvaltningen och olika föreningar erbjudit aktiviteter för barn och unga i området. Men festivalen är öppen för alla åldrar och det är klockan 12-17 på Skarpnäcks sportfält som gäller.

– Det har varit flest aktiviteter under juli, men den stora finalen är festivalen där det kommer att finnas en massa roliga aktiviteter och kulturella inslag med dans och musik, säger Katarina Kasto, enhetschef på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Katarina Kasto på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Katarina Kasto på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Katarina Kasto

Grundtanken är alltså att invånare ska få möjlighet att träffa olika föreningar och prova på diverse aktiviteter kostnadsfritt. Även uppträdanden kan vara att vänta. Det stora kalaset äger rum på Skarpnäcks IP

– Föreningslivet är jätteviktigt och grundidén är att föreningarna är på plats. Men det finns andra roliga saker som korv, hoppborg, en elektrisk tjur och så vidare.

En god spiral

Katarina Kasto berättar att samarbetet är tätt med föreningslivet, något som inte alltid är givet i andra kommuner.

– Det finns nog flera skäl till det. Det finns en kultur och historia av det. Sen blir det också en god spiral av det, vi är i ett läge där vi har väldigt stor nytta av varandra.

Cykelskolan har varit igång i sommar.

Cykelskolan har varit igång i sommar.

Skarpnäck stadsförvaltning

Med forskning i ryggen

Lek och bus är inte bara skattepengar för nöjes skull. Enligt Katarina Kasto finns det myckt i barns liv som kan förbättras av att de har en meningsfull fritid. Det kan förebygga allt från psykisk ohälsa till kriminalitet eller bara få unga att röra på sig mer.

– Vi vet från forskning att har barn och ungdomar saker att göra så går det ofta bättre för dem i livet. Man får också syssla med något som man blir bra på och träffar fler vuxna och kompisar i ett positivt sammanhang.

Kulturinslag har varit minst lika viktiga som fysiska aktiviteter under sommaren.

Kulturinslag har varit minst lika viktiga som fysiska aktiviteter under sommaren.

Skarpnäck stadsförvaltning