– Det var min förläggare som sa: ”fasen borde inte du skriva en deckare som utspelar sig i vinvärlden?”

Det var i höstas. Nu är boken klar och släpps i dagarna.

– Jag har tagit mina erfarenheter från journalistiken och vinbranschen. Den utspelar sig i vinsvängen och handlar om en kvinnlig grävande vinjournalist, berättar Andreas Grube, till vardags vinskribent i Svenska dagbladet, Allt om vin och Wine table.

I pressreleasen kan man läsa mer: ”Någonting är rejält ruttet i branschen och någon tjänar grova pengar på detta”.

Lär man sig något om vinbranschen av boken?

– Jamen litegrann. Jag har ju hittat på, men det har ju varit mutor på Systembolaget, på -00-talet. Sen lär man sig hur branschen ser ut, och även om mediebranschen. Och om vin, som förekommer på olika sätt i boken.

Hittade lugnet i skärgården

Andreas berättar att vanan att hålla deadlines bidrog till att han skrev allt ganska fort, på fyra månader under vintern och våren. Fritidshuset på Örsö söder om Ljusterö i Österåkers skärgård bidrog också.

– Vi brukar kalla det för Blåkulla för att det är blåmålat.

– Jag har skrivit väldigt stora delar där. Det finns ett lugn där. Det kan vara väldigt viktigt att ha det, att hitta skrivarron. 

– Det har varit bra även när jag kört fast, när jag haft knutar i intrigen. Så tar man en båttur till Svartsö, handlar på lanthandeln och sen under resan: ”Ah, så ska jag göra!”.

”I vinet ingen sanning” är Andreas Grubes första deckare, men inte första bok. Förra året debuterade han och hustrun Elin med ”Vin för en dålig dejt: Ingen vanlig vinbok˝.

Kul att fantisera fritt

Skrivvanan har Andreas med sig efter runt 25 år i branschen, först på Aftonbladet och de senaste tio åren som skribent med fokus på vin och andra drycker.

Har du inte skrivit skönlitterärt tidigare?

– Nej, jag har inte gjort det, men jag har skrivit mycket låttexter och sånt. Jag är van att skriva kortare grejer. Jag har haft en massa idéer, men jag tror att jag har varit lite skraj. Allt jag brukar skriva baseras på research, intervjuer och fakta.

– Men det var bara att börja. Överlag har det varit kul att fantisera fritt.

Som om inte deckardebuten vore nog står han snart på scen också, tillsammans med bland andra Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Johan Ulveson i föreställningen ”Svenska revyn” på Scalateatern.

– Jag har spelat instrument förut, men den här gången kommer jag att sjunga, och ha lite mindre statistroller.