– En stor skillnad är att vi inte kommer att vara favoriter i många matcher utan får vara lite av en underdog, men det passar oss bra, säger Tim Lindqvist samtidigt som han skriver ner några träningsövningar på en mobil whiteboardtavla.

Laget har samlats efter sommaruppehållet och sitter tillsammans och tittar på en av Sveriges OS-matcher mot Slovenien i Vikingahallen. Flera av spelarna samtalar om matchsekvenserna men blir avbrutna av tränaren Tim Lindqvist.

– Ni ska vara ombytta och klara om 10 minuter.

Tio minuter senare står de allihop i cirkel på innerplan och tar emot instruktioner om vad dagens träning kommer att innehålla. Det är en av de första träningarna på försäsongen. En säsong som kommer att se annorlunda ut. Herrarna vann kvalet i våras och spelar nu i Handbollsligan, den högsta serien i Sverige, för första gången på tolv år.

Skånela IF drar igång säsongen inför Hanbollsligan.

Skånela IF drar igång säsongen inför Hanbollsligan.

Jens Kassnert

– Hela laget, föreningen och alla runt omkring är sjukt laddade för vad som väntar. Det ska bli kul att se nya arenor och möta nya lag, utmanas och bli starkare av det.

Stommen i laget som kvalade sig upp i Handbollsligan har förlängt sina kontrakt men vissa förändringar har gjorts i laget. Bland annat på målvaktspositionen. Sedan slutade en av lagets ankare, Isak Nielsen, och klev istället in i ledarstaben som assisterande tränare. När serien drar igång siktar Skånela IF på att ha runt 20 spelare i truppen. Samma truppstorlek som föregående säsong.

Efter förra säsongen fick laget två och en halv vecka ledigt och sedan var det hård träning på schemat fram till midsommar.

– Nu har spelarna tränat på egen hand i fem veckor för att hålla igång kroppen och så körde vi igång försäsongen i fredags, säger Tim Lindqvist.

Skånela IF drar igång säsongen inför Hanbollsligan.

Skånela IF drar igång säsongen inför Hanbollsligan.

Jens Kassnert

Vad har ni satt för mål för säsongen?

– Vi har precis jobbat lite med målsättningen under helgen och sedan är det ett pågående arbete under säsong. Vår målsättning är att hålla oss kvar, sedan hur eller på vilket sätt, om det innebär kval eller om vi kan hålla något lag bakom oss så ska vi hålla oss kvar och bygga vidare i Handbollsligan även säsongen efter.

Allt som allt anser att Tim Lindqvist att det ser bra ut inför säsongen och att det är ett motiverat och sammansvetsat lag som tar sig an utmaningen.

Premiärmatchen i Handbollsligan blir tuffast möjliga för Skånela IF som ställs mot regerande svenska mästarna, IK Sävehof. Den matchen spelas i Vikingahallen lördagen den 14 september klockan 16.00.

Tim Lindqvist är Skånelas nya huvudtränare.

Tim Lindqvist är Skånelas nya huvudtränare.

Jens Kassnert