Sommaren 2020 totalförstördes Slättgårdskolan i en brand. Skolans elever delades initialt upp på tre andra skolor, Vårbergsskolan, Solbergaskolan och Kämpetorpsskolan, samtidigt som återuppbyggnaden av en helt nya skola satte i gång.

Sedan dess har flera av eleverna fått flytta tillbaka till skolan. Först att bli klara var skolbyggnaderna för förskoleklass till och med årskurs fyra där eleverna flyttade in vårterminen 2022. Samt skolans gymnastiksal. 

I dagsläget går eleverna från femman till nian på Vårbergsskolan. Men snart kommer Slättgårdsskolan även att ha plats för de årskullarna. Tisdagen den 21 maj togs det första spadtaget för de nya byggnaderna.

– Det känns fantastiskt, nu börjar vi mentalt att flytta tillbaka och ha flera gemensamma aktiviteter på hela skolan, säger Stefan Eriksson, rektor på Slättgårdsskolan.

Vad säger eleverna?

– De är väldigt förväntansfulla och vi har lovat niorna som inte kommer att gå i den nya skolan att de ska bli inbjudna på invigningsfesten. 

Barn lämnar budskap till framtiden

I samband med byggstarten placerade även några elever i årskurs tre och fem en tidskapsel under den nya byggnaden. I tidskapseln finns flera brev till framtiden där barnen berättar om hur det är att leva just nu, hur många elever det är i klassen, att de får mat i skolan, vad de gillar att göra på fritiden, vilken musik de lyssnar på, vilka filmer de tittar på och vilka kläder de gillar.

Några har också berättat om att den gamla skolan har brunnit, om coronapandemin och annat runt omkring i samhället som de tycker är viktigt i deras liv. De har också lagt in mynt och sedlar och bilder på idoler, lag eller sig själva och sina kompisar.

– Jag skrev ett brev, bland annat att jag gillar basket, fotboll och King-rutan, säger Amar Delkić i årskurs fem.

Även Bryan Nwafor i årskurs fem skrev ett brev där han nämnde att han gillade Boy with ukes musik. 

Bygget beräknas pågå till och med 2025. Planen är att årskurs fem till nio ska flytta tillbaka till skolan i januari 2026.