Bygget av den gula t-banelinjen närmar sig. Efter flera års planering har Region Stockholm presenterat ett förslag på exakt placering av stationerna och deras utformning samt på de arbetsytor som krävs under byggtiden.

Det finns fortfarande chans att komma med synpunkter. Den 22 maj–19 juni pågår det sista stora samrådet. Men ansvariga räknar inte med att behöva göra några större ändringar. Snarare vill man säkerställa att man inte missat viktig information.

– Det vi presenterar nu är det vi vill bygga och som vi har kommit fram till blir en bra avvägning mellan allmänna och enskilda intressen, säger Johan Brantmark, chef för t-baneprojektet mellan Fridhemsplan och Älvsjö, i ett pressmeddelande.

Johan Brantmark, chef för bygget av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, hos Region Stockholm.

Johan Brantmark, chef för bygget av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, hos Region Stockholm.

Jann Lipka/Region Stockholm

Stationer sprängs fram

Bygget beräknas börja under 2025 för att pågå i nio år. Det kommer att märkas, inte minns vid de sex stationerna – Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östbergahöjden och Älvsjö. Stationerna och hisschakten ner till dem ska sprängas fram. Dessutom blir det tunga transporter till och från områdena, av sprängmassor och annat.

– Det går inte att bygga tunnelbanan utan att det märks i omgivningen. Förutom att få in synpunkter och information är samrådet ett viktigt sätt för oss att berätta hur vi bygger och vilka åtgärder vi gör för att ändå störa så lite som möjligt, säger Johan Brantmark.

Själva tunnelbanetunnlarna – två parallella, åtta kilometer långa tunnlar – ska däremot inte sprängas. De ska borras ut med två stora tunnelborrmaskiner, en ännu ovanlig metod i Sverige. Med dem kan man avancera betydligt fortare än när man spränger – 10-12 meter per dag. Det gör att allmänheten störs under en kortare period.

Däremot ska man spränga fram de arbetstunnlar som ska leda fram till själva t-banetunnelbygget. De ska byggas vid Fridhempsplan, vid Älvsjö station (från Älvsjö IP:s grusplan), vid Årstabergs station (från Årstakrossen) och vid Liljeholmen station (från Södertäljevägen). Från arbetstunnlarna får man räkna med upp till flera års buller.

Så här planeras den Gula linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan.

Så här planeras den Gula linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan.

Region Stockholm

Depå i industriområde

Som Mitt i har berättat ska tunnelborrmaskinerna inte fraktas via arbetstunneln vid Älvsjö IP, vilket var ett tidigare förslag. Det gör att störningen för idrotten blir mindre än vad Älvsjö AIK först befarade – och protesterade mot. En arbetstunnel ska visserligen ha sin mynning på idrottsplatsens grusplan men arbetsytan blir mindre än om de jättelika borrarna skulle ha hanterats där.

Lösningen blir i stället att frakta borrarna genom en spårtunnel som ska sprängas från Älvsjö industriområde fram till t-banebygget/Älvsjö station. Det är också i industriområdet som en ny vagndepå ska byggas för förvaring, service och reparation av tunnelbanevagnarna.

Arbetstunnel vid Lindhagensplan

En stor stridsfråga har varit placeringen av arbetstunneln på Kungsholmen. Frågan var om den skulle ligga i kanten av Rålambshovsparken eller vid Lindhagensplan.

Som Mitt i berättat har Region Stockholm nu beslutat sig för Lindhagensplan.

– Till slut har vi nu landat i att läget vid Lindhagensplan är det som sammantaget bedöms få minst påverkan, säger Johan Brantmark.

Förutom att det permanenta avtrycket blir mindre vid Lindhagensplan blir det alternativet billigare, enligt tunnelbanechefen.