Under de senaste två åren har Alicia­ Söderlinds mål varit att vinna en medalj under ett junior-SM. Och under tävlingen i Linköping i början av juli vann Trollbäckenbon inte bara en, utan två medaljer, varav den ena var ett guld.

– Det trodde jag verkligen inte, jag är jättenöjd över att jag tog medaljerna­. Det känns skönt att jag klarade mitt mål.

Tack vare en simmare till mamma­ har 19-åringen simmat så länge hon kan minnas. När hon var yngre testade hon alla möjliga sporter­ men fastnade inte för något lika mycket. Och när Alicia upptäckte att hon hade talang i simning gick hon helhjärtat in i det.

Tränare från USA hörde av sig

Sedan 2013 simmar hon för Tyresö simsällskap och tränar gör hon nio gånger i veckan.

– Jag var tvungen att välja vad jag verkligen ville göra, i början var det svårare. Men när tränare från USA började höra av sig behövde jag ge allt och sedan dess är det mer självklart att det här är vad jag vill.

Alicia Söderlind blev sugen på att plugga i USA när hon såg andra simmare som flyttade dit. Om en månad går flyttlasset.

Alicia Söderlind blev sugen på att plugga i USA när hon såg andra simmare som flyttade dit. Om en månad går flyttlasset.

Privat

Sommaren har varit hektisk för Alicia Söderlind. Dels tog hon studenten, dels tränade hon inför det svenska mästerskapet. Om bara en månad åker hon till USA för att studera och simma på college i fyra år, tack vare ett idrottsstipendium.

Vill simma med landslaget

Hon ser fram emot erfarenheten och att kunna utvecklas mer, men det är också blandade känslor inför flytten.

– Det ska bli jättekul men samtidigt är det en stor utmaning. Jag ska lämna min familj och alla mina vänner här. Jag känner en svensk tjej som simmar där, annars känner­ jag ingen. Dessutom är det elva träningar­ i veckan.

Medaljerna hon knep under junior-SM, guld i 50 meter frisim och brons i 100 meter frisim, är hon stolt över – men inte tiderna.

Att nöja sig är något Alicia Söderlind säger sig ha svårt för. Fram till nu har målet varit att ta sig till USA. Nästa mål är att få simma med landslaget.

Det var ödmjukt, många svarar OS-guld på den frågan.

– Haha, då måste jag slå Sarah Sjöström först.

Till unga simmare, eller personer som ägnar sig åt andra sporter, har hon tips:

– Det handlar om att prioritera, det kanske inte går att få allt för det tar mycket tid. Men gör det bara om du tycker det är kul.