Trafiken flyter lugnt på en tisdagsförmiddag i slutet av augusti. Utanför Centralstationen glider turister, bud och cyklister förbi.

Arbetet med att rusta upp och bygga om Vasagatan till en paradgata börjades redan 2015 och 30 miljoner kronor avsattes då för att göra det bättre för cyklister. Men arbetet växte snabbt i omfång.

Året därpå ökades budget till 85 miljoner, som senare fördubblades igen. Fler saker tillkom: Arbetena visade sig vara krångligare än beräknat, gångbanor skulle breddas, cykelbanor höjas, markvärme läggas, belysning förbättras och träd planteras.

Nu visar slutredovisningen att det hela landade på 260 miljoner – trots att budget låg på 290.

– Det har blivit bra. För mig har det i alla fall blivit lättare att ta mig fram med tydligare cykelbanor. Man slipper cykla bland bilarna, men ibland känns banorna lite smala om man vill köra om någon, säger en cyklist som stannar vid ett rödljus utanför Klaraporten.

Projektet omfattade Vasagatan, Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan. Gatorna ingår i det regionala cykelvägnätet och binder ihop Tegelbacken med Torsgatan. Även 200 nya platser för cykelparkering har tillkommit.

De bredare trottoarerna har gett större ytor för uteserveringar.

"Tyvärr", skriver trafikkontoret i sin slutredovisning, "används i dagsläget bara 45 procent av den nybyggda markvärmeanläggningen, på grund av att berörda fastighetsägare valt att inte teckna avtal med kontoret".

Kontoret skriver även att man I framtiden kommer att teckna avtalen innan något liknande görs.

Snabbare trafik

Under ombyggnaden lades busslinjer om,i dag är det bara 53:an som kör på gatan.

Kontorets mätningar visar att både bil- och cykeltrafiken går snabbare. För cykeltrafiken har man infört ”grön våg” norrut på förmiddagen och söderut på eftermiddagen, vilket ger cyklister grönt trafikljus i korsningar om de cyklar i en hastighet på cirka 20 kilometer i timmen.

Det kan göra att trafiken i motsatt riktning får något sämre framkomlighet. "Detta beror på korsningarnas utformning och avståndet emellan dem", skriver kontoret.

Upprustningen blev klar i juni 2022.