Två år har gått sedan valet som gav regionen ett nytt styre, en koalition mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, med Vänsterpartiet som stödparti.

Mittenstyret har synat de 38 vårdvalen (vårdområden där vårdgivare fritt kan etablera sig). Vissa har stramats upp, och fem avslutas: Allergologi, hud, ögonsjukvård, rehabilitering vid långvarig smärta och utmattningssyndrom samt lymfödembehandling. Vården ska istället upphandlas eller övergå i egen regi.

– Vården behöver bli mer sammanhållen och tillgänglig, även geografiskt, och det kan vi göra genom att upphandla kliniker i stället för att ha fri etableringsrätt, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).

En del privata vårdgivare drar nu åt sig öronen?

– Det beklagar jag. Vår politik är driftneutral och vi värnar de privata vårdgivare som ger bra vård. Och vi har fortsatt mest privat vård i Sverige.

Egen regi

Akutsjukhusen upphör att vara bolag och blir i stället nämnder, vilket ökar den politiska styrningen.

Och de borgerligas Framtidsplan, där vård flyttats ut "på stan", girar nu åt vänster och viss vård förs tillbaka till sjukhusen. Dessutom får inte deras baby, närakuterna, fortsätta att expandera.

Utöver det har ambulanssjukvården, sjukvårdsrådgivningen på 1177 och ätstörningsvård tagits tillbaka från privata vårdgivare för att drivas i regional regi.

Är ni klara med vårdmarknaden nu?

– Vi har genomfört de reformer vi tror är nödvändiga. Det handlar om att bygga en starkare bassjukvård och ha rådighet över samhällsbärande verksamheter, säger Hadzialic.

Oppositionen kallar er för ”vänsterstyret”, och många av Vänsterpartiets krav har uppfyllts.

– Det har varit en rimlig reformagenda utifrån de mandat som röstats fram. Och väljarna visade att de ville ha en förändring.

Minskad kapacitet

Men oppositionsrådet Axel Conradi (M) är inte imponerad:

– De sätter ideologi före patienternas och skattebetalarnas bästa. Kapaciteten i vården minskar. Till exempel så har närakut Hötorget stängt, fyra ätstörningskliniker blir två, och geriatriska vårdplatser försvinner, säger han.