Det är tisdagsmorgon strax innan klockan åtta, flera bilar står parkerade på trottoaren på Bastuhagsvägen, vid Sturebyskolan. En vanlig syn den här tiden på dagen.

– Vi fick en uppmaning från skolan att inte ställa oss på lastplatsen, nu ser det ut såhär i stället. Det brukar vara lite kaosartat här på morgnarna, säger Anders Edvinsson som har barn i skolan, och fortsätter:

– Det finns parkeringsplatser längre bort, men många föräldrar är lite lata och bekväma av sig

Stort problem

Skolans rektor Jonas Åkesson upplever att det är ett stort problem att bilar "står lite hipp som happ på trottoaren".

– Eller utanför vår lastzon så att leveranser inte kommer fram. Vi från skolan försöker uppmana föräldrar att ta sig till skolan med sina barn på något annat sätt eller ställa sig på de avlämningsplatser som finns längre bort, säger Jonas Åkesson.

Så här har det varit en längre period, enligt honom.

– Vi har bett trafikkontoret om tydligare skyltning och en avlämningsplats närmare skolan så att det ska bli säkrare, säger Jonas Åkesson, som även nämner föräldraföreningens "vandrande skolbussar" som ett alternativ till att ta bilen.

"Många stressade"

Mats Hultén har barn på Sturebyskolan och lämnar ofta med bil. På Bastuhagsvägen finns en refug mitt i gatan.

– Jag får känslan av att kommunen "bygger bort" möjligheterna för föräldrar att parkera så att de kan släppa av sina barn vid skolan. Trottoaren är dessutom överdimensionerad, säger Mats Hultén.

Han saknar en korttidsparkering nära skolan.

– Det är beundransvärt med föräldrar som hinner cykla eller promenera med sina barn på morgonen. Men många är stressade av olika anledningar och släpper av sina barn med bil på vägen till jobbet. Nu "tvingas" de att parkera olagligt, säger Mats Hultén, som är orolig att det ska ske en olycka.

Mats Hultén är orolig att trafiksituationen vid Sturebyskolan ska leda till att det sker olyckor.

Mats Hultén är orolig att trafiksituationen vid Sturebyskolan ska leda till att det sker olyckor.

Johannes Äng

Han föreslår att trottoaren görs mindre och att det ordnas en parkeringsficka vid skolan.

Men någon avlämningsplats på Bastuhagsvägen vid skolan är inte aktuell. Trafikkontorets pressansvariga, Malinda Flodman, skriver i ett mejl till Mitt i att det "inte sällan är skjutsandet med bil som ger upphov till problem med trafiksäkerheten" och att trafikkontoret strävar efter att placera avlämningsplatser 200-300 meter från skolor för att det ska vara säkert.

Hon hänvisar till avlämningsplatser på Skönsmovägen och Sågverksgatan, och skriver att kontoret ser över möjligheten till fler avlämningsplatser på östra sidan om skolan.