Som Mitt i kunde berätta för en månad sedan har både sundbybergare och det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren surnat till på Lime, vars elsparkcyklar har stått och legat utanför hyreshusen på Skogsbacken.

Daniel Lindberg, trädgårdsmästare på Förvaltaren, menar att Lime själva har ställt ut elsparkcyklar där de inte ska vara. Han har därför försökt tala bolaget till rätta.

Förra onsdagen gjorde Mitt i ett återbesök på gatan. Då syntes blott något enstaka fordon.

Enligt Daniel Lindberg är det svårt att säga om det är dialogen med Lime som har gett effekt, eller om bolaget har upptäckt att cyklarna inte blir uthyrda – och därför flyttat dem.

Ligger på företaget

Läget kan dessutom ändras från dag till dag, fortsätter han. På Furuvägen såg han förra onsdagen tio elsparkcyklar stå utanför Förvaltarens hus.

"Våra hyresgäster måste flytta elsparkcyklarna för att komma fram till våra cykelställ", skriver han.

Samma helg hade antalet fordon på adressen ökat till över 20, berättar hyresgästen Therese.

Hon berättar om hur hon har sett bilar med Lime-emblem dyka upp om kvällarna.

– Då står de bara där och lassar ut cyklar.

Är elsparkcyklarna så poppis i området?

– Nej. Det är väldigt mycket medelålders och pensionärer som bor här.

Lime har tidigare svarat att de enbart ställer ut fordonen på den av kommunen "anvisade auktoriserade parkeringsplatsen". Budskapet är snarlikt när Mitt i åter hör av sig till bolaget via dess kundtjänst.

"Det är konstigt att det finns en tro på att Lime placerar dessa skotrar", står det i mejlet.

Ställer krav på kommunen

Enligt Daniel Lindberg kan inte Förvaltaren göra mer än att ligga på företaget. Han anser att kommunen behöver ta större ansvar när det gäller tillstånden – och följa upp verksamheten.

Mitt i har sökt det politiska styret i Sundbyberg som säger sig vara medvetet om problemet och ber att få återkomma i närtid.