För få tillsynsbesök, för dåliga lämplighetsprövningar, dålig finansieringskoll och brister i dokumentationen. Det är vad länsstyrelsen kom fram till efter att ha besökt Värmdö nyligen. 

Det handlar om omfattande brister kring hur och när kommunen ger nya serveringstillstånd, och hur tillsynen av krogarna och försäljningsställen av folköl ser ut.

Brottsmisstänkt fick tillstånd

I flera fall saknas ”inhämtande av nödvändiga uppgifter från Skatteverket vid nya ansökningar, prövning av personer med betydande inflytande, outredd ägarbild samt utredning av en sökandes försörjning.” skriver myndigheten.

I flera fall saknas också redovisning kring var pengarna som använts för att köpa och driva verksamheten kommer ifrån. Det leder till risk för penningtvätt och att verksamheten finansieras med svarta pengar, enligt länsstyrelsen.

I ett annat fall har en person fått serveringstillstånd trots att hen är misstänkt för brott. Här bör tillståndet omprövas, menar länsstyrelsen.

Hur kunde det bli så här?

– Den ekonomiska granskningen som vi gjort utgick från tidigare gängse rutiner, men enligt länsstyrelsen är den inte tillräckligt omfattande, säger Birgitta Zaar, kontorschef för individ- och familjeomsorgen i Värmdö.

Minst en gång per år bör ställen med serveringstillstånd kontrolleras, enligt länsstyrelsen. På Värmdö har färre än hälften av krogarna fått ett tillsynsbesök under 2022 och 2023.

Åtgärdsplan klubbad

Det här har lett till att kommunen nu har tagit fram en åtgärdsplan. Där ingår bland annat att öka antalet besök och kontroller till minst ett per år på varje ställe och ta fram nya rutiner för lämplighetsprövningar och finansieringskontroll.

När det gäller företagaren som är misstänkt för brott, kommer kommunen inte ompröva det. De hänvisar till att de konsulterat tillståndsenheten i Stockholms stad och åklagare i just det här fallet, och vidhåller att företagaren ska få behålla tillståndet.