När Tensta tunnelbanestation skulle invigas 1975 stod konstnären Helga Henschen för den konstnärliga gestaltningen.

Konstverket på stationen, som hon döpte till "En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap.", blev hennes till ytan största, där karaktäristiska bilder blandades med citat på flera olika språk – en hyllning till det mångkulturella Tensta.

Under processen var Helga Henschen extra noggrann med en sak: Att bygga in en plats i verket där barn och unga från området själva skulle kunna integrera sin konst.

Genom åren har hennes önskan uppfyllts – och nu har nya verk intagit platsen.

Under våren har mellanstadiebarn från Askebyskolan i Rinkeby tillsammans med konstnären Ylva Westerlund, Eggeby gårds naturskola och Tensta konsthall arbetat med ett skapandeprojekt med temat Järvafältets fåglar.

– Det har varit en blandning av biologi, fältskådning och konstnärligt arbete. Eleverna har studerat det enormt rika fågellivet på Järvafältet, lärt sig om hur fåglar skiljer sig från varandra, hur de beter sig, olika fågelläten och hur man kan tolka dem. Sedan har de fått tolka upplevelserna och kunskaperna de fått genom text, teckning och lera, berättar Ylva Westerlund.

Konstnären Ylva Westerlund har varit konstnärligt ansvarig för projektet.

Konstnären Ylva Westerlund har varit konstnärligt ansvarig för projektet.

Stefan Källstigen

Under jorden minns vi himlen

Projektet mynnade ut i hundratals unika skapelser, som nu pryder båda sidorna av stationen.

Med namnet "Under jorden minns vi himlen" vill Ylva Westerlund och eleverna både hylla Helga Henschens verk, svara på det, utveckla det men också påminna om det starka naturliv som finns i området.

– Det här blir en ros till en större, migrerande rörelse av flyttfåglar som kan expanderas till en tanke om vårt lokalsamhälle i stort. Det som är fint är att det här tillåter konstverket att aktiveras i en annan tid, samtidigt som det ger en chans att blicka tillbaka och reflektera över närområdet då och nu. Eleverna har gjort jättefina studier och verk, barn är väldigt modiga och skarpsynta, säger Ylva Westerlund.

Tillsammans med Helga Henschens karaktäristiska verk pryder nu även Askebyskolans elevers skapelser väggarna  i Tensta tunnelbana.

Tillsammans med Helga Henschens karaktäristiska verk pryder nu även Askebyskolans elevers skapelser väggarna i Tensta tunnelbana.

Stefan Källstigen

Hon berättar att hon arbetat med att sätta ihop verken på ett bra sätt, radat upp, ramat in, fotat av – det har varit viktigt att alla barn som deltagit fått ha med varsin del.

– Jag ville fånga det arbete som de gjort, det har varit jättefina studier och reflektioner. Det blir som en dokumentation och ett porträtt av området där både eleverna och fågelarterna interagerar. Helga Henschens verk fokuserar på solidaritet, och det här blir en reflektion över det. Vi bor här tillsammans, det finns en koppling mellan oss.

Verken kommer pryda tunnelbanan under de kommande åren.

Verken kommer pryda tunnelbanan under de kommande åren.

Stefan Källstigen

Eleverna glada

Förra fredagen invigdes verket. Hundratals barn från Askebyskolan tågade ner till tunnelbanestationen för att delta i festligheterna.

Enligt Mona Majid Mansoor, Selma Ben Haj Dahman och Rihaan Abdi, som alla går i femman, har projektet både varit roligt men också stundtals utmanande.

– Vi har tittat med kikare på olika fåglar och lärt oss om fåglar och djur, det har varit lärorikt och spännande, men svårt ibland, säger Mona.

– Ja det har varit roligt, men det var svårt att forma näbbarna och vingarna i lera på ett bra sätt, säger Rihaan.

De är alla dock väldigt stolta över vad de skapat, understryker de.

– Det är jättecoolt att vi kommer få se våra egna verk varje gång vi kommer ner i tunnelbanan här, och att alla som går ner här kommer få se dem också, säger Selma.

Mona Majid Mansoor, Selma Ben Haj Dahman och Rihaan Abdi som går i femman i Askebyskolan har nu sina verk förevigade i Tunnelbanan. Här tillsammans med konstnären Ylva Westerlund.

Mona Majid Mansoor, Selma Ben Haj Dahman och Rihaan Abdi som går i femman i Askebyskolan har nu sina verk förevigade i Tunnelbanan. Här tillsammans med konstnären Ylva Westerlund.

Stefan Källstigen