Förra året rapporterades rekordmånga fall av TBE, 533 fall i Sverige. Det är en fördubbling mot året innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

I Stockholms län smittades 147 personer av sjukdomen.

TBE står för Tick Borne Encephalitis, fästingburen hjärninflammation.

Hur det kommer att se ut i år är det förstås ingen som vet. Men om det finns gott om skogssork och skogsmus och många vistas ute i skog och mark kan antalet smittade bli högt i år igen.

Uppland hårdast drabbat

Fästingsmittan är vanligast i Uppland och Södermanland. I Stockholms län är det i skärgården och på Mälaröarna som smittorisken är störst.

I Uppsala län var antalet smittade nästan 17 per 100 000 invånare förra året, mot drygt sex per 100 000 i Stockholms län.

Alla smittade får inte symtom, och en del får enbart milda symtom. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

Kostar en slant

Smittskydd Stockholm rekommenderar att de som vistas mycket ute i naturen vaccinerar sig.

Det behövs flera doser för att få ett gott skydd, och varje dos kostar runt 400 kronor. I vissa regioner är det gratis för barn och unga att vaccinera sig, och subventionerat för vuxna.

Region Stockholm har utrett ifall TBE-vaccin ska subventioneras och kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt ur ett "hälsoekonomiskt" perspektiv.