På fredagen kom beskedet att regeringen skjuter till två miljarder i så kallat sektorsstöd, för att hjälpa regionerna att klara de ökade kostnader som följt av inflationen. Ett liknande stöd har utgått under 2024, men då har summan varit tre miljarder.

Även om inflationen nu fallit, så bedömer regeringen att stöd behövs eftersom det tar tid för regionernas ekonomi att återhämta sig, skriver TT.

I den kommande budgetpropositionen för 2025 föreslås även en miljard kronor extra till regionerna för att skapa fler vårdplatser och korta vårdköerna. Bidraget är prestationsbaserat vilket innebär att regioner behöver visa resultat för att ta del av pengarna.

"Kraftig minskning"

Region Stockholm tolkar detta som att man bygger ut en befintlig satsning med ett ökat belopp. Enligt tidigare fördelningsnycklar har Stockholmsregionen fått ungefär en femtedel av statsstödet, vilket skulle motsvara 400 miljoner av sektorsbidraget och 200 miljoner för att korta vårdköerna.

Men totalt sett blir detta en kraftig minskning av statsstödet till vården, enligt Stockholms regionledning – från totalt 9 miljarder på riksnivå under innevarande år till bara 3 miljarder nästa år.

För 2024 fick regionerna tillfälliga tillskott på nio miljarder kronor sammanlagt i både riktade bidrag och tillfälligt höjda generella statsbidrag. Om det blir tillfälligt höjda generella statsbidrag även 2025, vill inte finansministern svara på i dag, enligt TT.

"Räcker inte"

Aida Hadžialić (S), finansregionråd i Stockholm, befarar att pengarna inte kommer att räcka.

– Det är ett dråpslag för svensk sjukvård om inte regeringen gör mer. De drar i så fall undan två tredjedelar av krisstödet till sjukvården och kallar det för en satsning. Det här räcker inte för att svensk sjukvård ska komma på fötter igen, säger Aida Hadžialić (S).

Moderaterna i regionen håller inte med om finansregionrådets kritik. 

– Regeringen skjuter till en välkommen halv miljard extra till Region Stockholm. Att Socialdemokraterna vill ha mer och själva slippa prioritera förvånar nog ingen, säger oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).