En räv har sprungit runt villatomterna vid Gräsåker och Knalleborg och samtidigt har flera katter försvunnit.

– Det finns ett rävgryt vid vattentornet och där bor en hona som norpar katter i bostadsområdet, säger Olle Lagerholm, som är viltvårdare i Ekerö kommun.

En ung katt hinner oftast ta sig undan en räv, men en svag eller gamla katter hänger inte alltid med, menar Olle Lagerholm.

– Hela naturen fungerar så att de gamla och svaga tyvärr stryker med.  

Till skillnad från den räv med skabb som synts till i Nyckelbyområdet så planeras ingen skyddsjakt på räven vid vattentornet.

Orolig

En kattägare i Gräsåker är orolig för sin tvååriga katt.

– Jag är orolig varje dag att räven ska ta eller skada min eller andras katter och andra husdjur som får vara ute på dagarna. Många anser förstås att katter inte ska gå lösa om dagarna, men det är en annan diskussion som har många olika infallsvinklar, säger hon.

Hennes katt har en gps-sändare på sitt halsband och innan det blir mörkt går hon ut och hämtar hem katten så att den tillbringar natten inne.

– Jag tänker att även om rävar jagar dygnet runt är risken för jakt mindre dagtid när fler människor vistas utomhus.

Fin miljö

Enligt Naturvårdsverket är det inte ovanligt att rävar har sina revir i villakvarter.

– Rävar mår fantastiskt gott i villaområden. Bara räven övervinner sin inbyggda rädsla för människor så är ett tättbebyggt område med insprängda grönområden en fin miljö. Här finns inga farliga lodjur och massor med smarrig fallfrukt, bärbuskar och spännande saker att hitta.

När räven tar katter gör den inte det för att äta dem, utan för att de är konkurrenter i reviret, menar Per Risberg som är handläggare på Naturvårdsverket.

– Vissa rävar vågar inte ge sig på katter, men den här har uppenbarligen lärt sig hur man gör. Den ägnar sig inte åt att jaga katter, men kommer katten i dess väg så ger den sig på dem.

Håll rent

Vill man skydda sin katt så är det främsta sättet att hålla den inne på natten, men också att inte ha något ute som kan locka räven att möta katten.

– Den här räven har förmodligen lärt sig att stryker jag runt huset så hittar jag alltid något gott. Så att hålla rent från fallfrukt och inte ha kattmat stående ute är ett sätt att hålla räven på avstånd.