I flera år har de anmält till kommunen att vägen inte håller. Som mest räknade Kerstin Agnäs till 31 potthål i den enda vägen till det idylliska koloniområdet i Vaxmyra.

– Så här blir det varje sommar, och vi har påtalat detta för kommunen flera gånger, säger hon.

Under sommaren är de många som bor i de små stugorna, inklusive hon själv. Det ger upphov till mer trafik på den smala grusvägen. Under tio minuter räknar vi till åtminstone tio bilar. Men det är den tunga trafiken som ligger bakom det extraordinära slitaget, berättar hon.

Så här såg vägen ut innan kollonisterna täppte igen den. Skakigt, om man kommer med bil.

Så här såg vägen ut innan kollonisterna täppte igen den. Skakigt, om man kommer med bil.

Kerstin Agnäs

– För en stund sedan körde stora conteinerbilar som hämtar upp ris här. Sen kommer ju sopbilen ett par gånger i veckan och septitanken ska tömmas, så det är ganska tung trafik som kör här också. Det är 96 stugor och ett antal lotter där åtminstone 90 procent har bil, säger Kerstin Agnäs.

Vi får gå åt sidan när en till bil kör in på vägen. Kerstin vinkar glatt åt alla som kommer förbi, men förbittringen hänger kvar i luften.

– Det är jättemånga i föreningen som har varit irriterade över det här, säger hon.

Kerstin har haft sin stuga i tjugotre år. I minst tio av dem har de anmält väg-besvären till kommunen.

Kerstin har haft sin stuga i tjugotre år. I minst tio av dem har de anmält väg-besvären till kommunen.

Malin Lövkvist

Micaela Montin är gatuchef på kommunen. Enligt statistiken som hon visar har samtliga felanmälningar som kommit in till kommunen åtgärdats sedan åtminstone 2020.

– När det gäller just grusvägar så behövs det ett årligt underhåll, då det alltid kommer nya potthål. Så det är ett evighetsarbete skulle man kunna säga, säger hon

Hon tillägger att både hon och förvaltningen är tacksamma att Väsbyborna hör av sig med sina synpunkter, eftersom det hjälper dem att snabbare hitta och åtgärda problem.

Micaela Monin, gatuchef på Upplands Väsbys kommun.

Micaela Monin, gatuchef på Upplands Väsbys kommun.

Micaela Monin

Betalar själva

Enligt Kerstin Agnäs gick hennes bil sönder till följd av den guppiga vägen. För att inte fler fordon ska åsamka samma skada har föreningsmedlemmarna tagit saken i egna händer och lagat hålen själva, om än tillfälligt.

– Nu är det våra medlemmar som har jobbat, inte kommunen, med att fylla i hålen med sand och grus. Dessutom är gruset det som vi själva har köpt för att fylla i våra egna potthål som bildas inne på området. Så vi har både gjort jobbet åt kommunen och betalat för gruset, säger hon.

Gällande den senaste felanmälningen berättar Micaela Montin att svarstiderna är längre under sommaren, men att det ska åtgärdas.

– Angående den felanmälan som inkommit den 10 juli så är vår entreprenör kontaktad för åtgärd, säger hon.