Mitt i har berättat om samfälligheten i Viksjö som inte får sin post utdelad, då Postnord och samfälligheten inte kommit överens om en lösning om att samla lådorna på ett ställe.

– För att kunna utföra vårt samhällsuppdrag måste vi ha god sikt och vi måste kunna vända bilarna. Bommarna var en del av problemet, men i det stora hela handlar det främst om en trafiksäkerhetsfråga och en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Henrik Ishihara, på Postnords presstjänst.

Henrik Ishihara känner inte till de exakta detaljerna i ärendet i Viksjö men säger att besluten bygger på att man i varje enskilt område gjort bedömningen att det inte är möjligt att framför ett fordon på ett säkert sätt. Han öppnar också upp för att det här kan ske i flera kvarter i Järfälla.

– Det här är någonting som vi ser över när vi allt oftare går över till större fordon. Och det är framförallt i radhusområden med trånga gränder och dålig sikt som vi märkt att de här fordonen inte är lämpliga.

Extremt ovanligt

Han säger också att den absoluta majoriteten av samfälligheter har löst problemet med samlade postlådor.

– Det är extremt sällan vi tvingas till utdelningsstopp. Ofta går samfälligheterna med på vår föreslagna lösning, eller så går vi med på en lösning som de presenterar.

Kan n iatt man inte vill betala för en försämrad service?

– Ett motstånd till förändringar är inte ovanligt, men här handlar det om en förbättring av trafiksäkerheten. Vi menar också att det inte behöver vara en försämring om man sätter postlådan på en plats där man ändå rör sig, som vid en garagelänga exempelvis.

Han håller heller inte med att det skulle röra sig om så mycket pengar. Några krav på särskilda lådor finns inte.

– En ny postlåda kostar ju inte mer än några hundra kronor.

Skickat flera brev

Han säger också att de förhandlar med varje fastighetsägare, då brev skickats ut till alla.

– Hade det varit en bostadsrättsförening hade vi haft en diskussion med styrelsen.

Men hur tänker du att Postnord ändå beslutar om att sluta dela ut post, det är ju ert kärnuppdrag?

– Det är givetvis väldigt olyckligt, både för oss och för de enskilda fastighetsägarna att vi inte kan hitta en gemensam lösning. Men vi har skickat flera brev och kommer vi inte fram till en lösning inom rimlig tid har vi inget val än att stoppa utdelningen. Vår bedömning är att de fått gott om tid.