När polisen utredde Väsbybon för bland annat narkotikaförsäljning tömdes hans mobil. Då hittades bilder där han poserar med vapen, skriver nyhetsbyrån Siren. På bilderna, som var uppladdade i Snapchat-appen, syns han bland annat med en vit balaklava med Chanelmärke, poserandes med en kulsprutepistol.

Kriminaltekniker bedömde via filmer och bilder att vapnet var äkta. Därför döms han för grovt vapenbrott med 14 månaders fängelse som påföljd.

Enligt domen säger mannen att han inte visste om vapnet var äkta, men att han inte heller "brydde sig". Han förnekar dock att det var hans vapen.

Bilderna kunde platsbestämmas till en källarvåning i Sollentuna, en känd kriminell miljö. Det gör att vapenbrottet klassas som grovt, då det enligt domen innehades i en miljö där det kan befaras komma till brottslig användning.

Brottet ska ha inträffat någon gång mellan sommaren 2019 och våren 2020.

Döms för flera brott

Mannen döms även för ringa näringspenningtvätt, ringa narkotikabrott, hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.

Domen gällande hot mot tjänsteman grundar sig i att den nu dömde Väsbybon hotade polisen när han skulle tas med för provtagning för misstänkt narkotikapåverkan i centrala Uppands Väsby i september 2023.

Domen gällande våld mot tjänsteman gäller en händelse i april i år. Den dömde blev tillsammans med några kompisar avvisad av väktare från fotbollsplanen vid Vilundaparken i Upplands Väsby och gick då till angrepp. En väktare fick enligt domen ta emot ett knytnävsslag i ansiktet.

Mannen nekar till de brott han dömts för.

En medåtalad kvinna i övre tonåren döms till dagsböter för ringa näringspenningtvätt. Även hon nekar till brott.