Den 24 juni fick polisen i Täby åka ut på minst sagt annorlunda utryckning. Inringarna trodde det var en huggorm på tomten och hörde av sig för att få hjälp.

– Den hade ett sicksackmönster på ryggen, och den var stor, säger Per Åkermark, polis på Södra Roslagen.

Inringarna hade först hört av sig till Anticimex men de kunde inte åka ut just då. Därför fick polisen blandas in. En patrull åkte till platsen.

– De avlägsnade, med varsam hand, ormen ut till sin rätta natur. Det visade sig vara en ofarlig snok, säger Per Åkermark.

Prioritering kritiseras

Det är ovanligt att polisen i Södra Roslagen får åka ut på ormrelaterade utryckningar berättar han.

– Jag kan bara minnas ett annat tillfälle och det var för några år sedan när en orm hade tagit sig in i ett kök i Danderyd, säger han.

Efter att polisen lagt ut händelsen på sina sociala medier var det många som reagerade. Vissa var imponerade över ingripandet medan andra undrade varför polisen slösar sina resurser i ett ärende där en orm ska förflyttas.

Enligt kommunpolis Stefan Dahlgren är det inte de som gör prioriteringarna.

– Regionledningscentralen gör prioriteringar och i det här fallet har de gjort bedömningen att det är ett sådant ärende, vid den här tidpunkten hade vi resurser till detta, säger han.

Här är ormen som polisen fick flytta.

Här är ormen som polisen fick flytta.

Ignorera ormen är bäst

Enligt Michael Norén, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet är det inte fler ormar i år än tidigare år. Men det fina vädret kan göra att fler stöter på dem.

– Folk är ute och rör sig mer där ormar är helt enkelt, säger han.

Om man skulle se en huggorm som är giftig så är det bästa att strunta i dem berättar han.

– Jag tycker personligen det bästa är att ignorera dem. Huggormar är oagressiva djur och de kommer försöka fly och om de inte kan fly så lägger de sig i försvarsställning.

Detta kan dock vara svårt om man har hund eller barn och ibland kan en orm behöva flyttas. Ormar är fridlysta i Sverige och det är förbjudet att döda djuret men man får enligt Michael Norén flytta på dem om de är på fel ställe, så som en badplats, vid en tomt eller en lekplats.

– Man kan försöka få ner ormen i en hink med lock och flytta på dem, säger han.

Om man är osäker på om det är en huggorm, hur ska man då tänka?

– Är man osäker så ska man tänka att det är en huggorm, säger han.