Bostadsinbrotten fortsätter att minska i hela landet – och sommaren på Ekerö är inget undantag.

– Vi tycker det är lugnare på sommaren och att inbrotten i stället ökar när det blir mörkt ute. Då ser tjuvarna lättare var det är tomt, säger Louise Bovin, som är kommunpolis i lokalpolisområde Vällingby, där Ekerö ingår.

Att bostadsinbrotten har minskat tror polisen beror på att det inte längre är så lönsamt.

– Smycken kan man fortfarande sälja vidare, men folk har inte så mycket kontanter hemma, och tekniken är inte så värdefull länge. Bedrägerier är till exempel mer lönsamt än bostadsinbrott, säger Louise Bovin.

Få lagförs

Den andel av bostadsinbrott där någon lagförts, den så kallade lagföringsprocenten, låg 2023 för hela Sverige på sju procent, enligt siffror från Brottsförebygganderådet.

Det var en procentenhet mer än året innan, men att kvoten fortfarande är så låg beror framförallt på att proffsligor är snabba och lämnar få spår efter sig, vilket gör polisarbete svårt, menar Louise Bovin.

– Och om de lämnar spår har vi inte alltid någon som matchar de spåren. Men om det finns bilder från övervakningskameror, eller om någon har sett något, kanske en bil eller en person, som de kan lämna signalement på, då hjälper det oss, säger hon.

De senaste veckorna har rapporter kommit om en ny inbrottsmetod där någon form av vätska tros användas för att fräta sönder dörrlåset. Men den metoden har ännu inte kommit till Ekerö.

– De har sett det i city, men vi känner inte till några ärenden i vårt polisområde eller på Ekerö, säger Louise Bovin.